Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zosuvy pôdy, záplavy a silný vietor: Ohrozeným rakúskym regiónom príde na pomoc aj armáda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fred Lancelot)

VIEDEŇ - Rakúska armáda uvoľnila na pomoc spolkovým krajinám Korutánsko a Tirolsko v súvislosti s hroziacimi záplavami stovky príslušníkov ozbrojených síl, konkrétne po 200 v každej zo spomínaných spolkových krajín.

Korutánske údolie Lesachtal a rovnomennú obec ležiacu na samom juhu alpskej republiky zasiahli v pondelok zosuvy pôdy, ktoré značne zhoršili tamojšiu situáciu a oblasť takpovediac odrezali od zvyšku sveta. Dramatická bola aj situácia v obci Möllbrücke, kde miestny starosta neráta s odolaním ochranných hrádzí tlaku más vody a vyzval už občanov, aby sa nezdržiavali na prízemí alebo dokonca v pivničných priestoroch svojich domov. Rakúski meteorológovia vydali varovanie pre časti Tirolska, kde prudký nárazový vietor môže dosiahnuť rýchlosť hoci 130 kilometrov za hodinu.

Najviac je ohrozený východ a juh tejto spolkovej krajiny, v ktorej šéfka okresu Lienz už vyzvala občanov, aby zostali doma a rezignovali na využitie automobilov. Uzavretých je viacero cestných a niektoré železničné trate. Vyplýva to z informácií tlačovej agentúry APA i rakúskych internetových a elektronických médií. V utorok, ba i v stredu bude prerušené vyučovanie na viacerých školách v ohrozených regiónoch, a to isté sa bude týkať zrejme aj tamojších predškolských zariadení.

Viac o téme: ZáplavyArmádaRakúskoTirolskoKorutánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu