Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Počet obetí zemetrasenia v Indonézii stúpol na 1407: Ďalší šok, na ostrove vybuchla sopka

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara)

PALU - Počet obetí ničivých zemetrasení a vlny cunami, ktoré koncom minulého týždňa postihli indonézsky ostrov Sulawesi, sa v stredu zvýšil na 1407. Indonézsky úrad pre zmierňovanie následkov katastrof v hlavnom meste Jakarta uviedol, že pochovaných bolo doposiaľ 519 obetí, napísala agentúra AP.

Zástupcovia Červeného kríža pre BBC uviedli, že záchranári našli pod troskami kostola telá 34 osôb, ktoré patrili do skupiny 86 študentov z Biblického tábora. Osud zvyšných 52 študentov zatiaľ nie je známy. Úrady sa takisto pokúšajú zachrániť ľudí, ktorí boli v hoteli Roa Roa, keď sa zrútil. Doteraz sa im podarilo vytiahnuť troch živých a deväť mŕtvych.

Počet obetí zemetrasenia v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara)

Ako uvádza BBC, ľudia sa snažia zabezpečiť základné potraviny pre svojich blízkych. V meste Palu nefungujú takmer žiadne bežné služby a problém je aj s pitnou, tečúcou vodou či elektrinou. Obyvatelia začali hádzať kamene do ozbrojených policajtov, ktorí strážia obchod, do ktorého chcú hladujúci ľudia vniknúť. Muži zákona už použili aj slzný plyn. Niekoľko osôb zatkli za krádeže počítačov alebo hotovosti. Konvoj s humanitárnou pomoc takisto strážia policajti a armáda.

Počet obetí zemetrasenia v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana)

V Indonézii vybuchla sopka Soputan

Na indonézskom ostrove Sulawesi vybuchla v stredu sopka Soputan a vychrlila oblak popola až do výšky štyri kilometre nad kráterom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof.

Obete na životoch ani zranenia v dôsledku výbuchu sopky hlásené neboli. Sopečný popol by tiež podľa agentúry nemal ohrozovať plynulosť leteckej dopravy. "Obyvatelia by si mali dávať pozor na blokovobahenné prúdy, ku ktorým po erupcii sopky môže dôjsť," povedal predstaviteľ agentúry Sutopo Nugroho.

Napriek tomu, že 1784 metrov vysoký stratovulkán Soputan sa nachádza na ostrove Sulawesi, ktorý minulý týždeň zasiahli silné zemetrasenia a cunani s viac ako 1200 obeťami na životoch, leží sopka približne 900 kilometrov od postihnutej oblasti. Indonézia sa nachádza v regióne, kde na seba naráža viacero tektonických platní, preto sú v rozľahlej súostrovnej krajine v juhovýchodnej Ázii zemetrasenia a výbuchy sopiek časté. Na 13.000 ostrovoch Indonézie leží približne 500 sopiek, 128 z nich je aktívnych.

Viac o téme: SopkaZemetrasenie Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu