Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Katastrofa pokračuje: Ďalšie zemetrasenie na Lomboku si vyžiadalo desať obetí

Na Lomboku sa znovu triasla zem
Na Lomboku sa znovu triasla zem (Zdroj: AP Photo/Firdia Lisnawati)

MATARAM - Najmenej desať ľudí zahynulo a množstvo budov bolo zničených počas silného zemetrasenia, ktoré v nedeľu večer miestneho času zasiahlo indonézsky ostrov Lombok. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na Národnú agentúru pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).

Päť z obetí najnovšieho zemetrasenia prišlo o život na susednom ostrove Sumbawa, uviedol hovorca agentúry Sutopo Nugroho. Najmenej 24 ľudí utrpelo zranenia. Na celom Lomboku došlo k prerušeniu dodávok elektriny, čo sťažilo posudzovanie rozsahu škôd. Po večernom zemetrasení zaznamenali najmenej sedem dotrasov. 

Americká geologická služba USGS, ktorá sleduje seizmickú aktivitu na celom svete, uvádza pri tomto zemetrasení magnitúdu 6,9 a  lokalizovala ho v približne 20-kilometrovej hĺbke, 62 kilometrov severovýchodne od mesta Mataram. 

Predchádzajúci silný otras, ktorého magnitúda podľa údajov DPA dosiahla 6,5, zasiahol v nedeľu rovnakú oblasť a vyžiadal si životy dvoch ľudí. Spôsobil zosuvy pôdy i pády budov, ktoré poškodili predchádzajúce otrasy, dodal Nugroho. Podľa neho pri najnovších otrasoch bolo poškodených viac ako 1800 budov.

Ostrov Lombok sa stále spamätáva z ničivého zemetrasenia z 5. augusta, ktoré si vyžiadalo najmenej 460 obetí na životoch, poškodilo desaťtisíce domov a státisíce obyvateľov donútilo opustiť svoje obydlia. Indonézia leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

Viac o téme: Zemetrasenie Lombok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu