Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škody po zemetrasení v Mexiku sú hrozivé: 318 obetí a tisíce bezdomovcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MEXIKO - Pátranie po ľuďoch, ktorí prežili utorkové ničivé zemetrasenie v Mexiku, a po telách v troskách zrútených budov dnes pokračovalo, pričom z tisícov obyvateľov krajiny sa stali bezdomovci. Ich domy a byty sú totiž neobývateľné.

Špecialisti sa vydali na inšpekciu budov, aby zistili, ktoré nie sú bezpečné. Zemetrasenie s magnitúdou 7,1 v utorok 19. septembra pripravilo o život najmenej 318 osôb. Šéf civilnej ochrany Luis Felipe Puente oznámil dnes tento nový počet obetí na Twitteri a dodal, že 180 usmrtených zaznamenali v hlavnom meste Mexiko.

Starosta metropoly Mexiko Miguel Ángel Mancera uviedol, že skontrolovali 7649 nehnuteľností a 87 percent z nich je bezpečných, vyžadujú si iba menšie opravy. To však znamená, že približne 1000 zvyšných stojacich domov označili experti za neobývateľné - a tento počet bude zrejme ešte rásť, keďže inšpekcie budov pokračujú.

Mancera tiež v sobotu neskoro večer na Twitteri napísal, že takmer 17.000 ľudí "navštívilo" 48 útočísk, hoci nie je jasné, koľkí z nich sú tam aj ubytovaní. Mnohí sa uchýlili k rodine alebo priateľom. Rodiny už celé dni táboria pri mieste zrútených obytných alebo kancelárskych budov, kde čakajú na informácie o nezvestných blízkych osobách. Stále v sebe pestujú nádej, že ich záchranári možno nájdu živých.

Viac o téme: Zemetrasenie Mexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu