Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Karibské ostrovy testuje príroda: Hurikán Maria si pripísal ďalšie obete, náhla evakuácia

Obyvatelia amerického zámorského územia Portoriko sa spamätávajú zo škôd, ktoré zanechal hurikán Maria. Zobraziť galériu (2)
Obyvatelia amerického zámorského územia Portoriko sa spamätávajú zo škôd, ktoré zanechal hurikán Maria. (Zdroj: SITA/AP)

MIAMI - Hurikán Maria si na karibskom ostrove Portoriko, ktorý je americkým zámorským územím, vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Ako uviedol predstaviteľ odboru pre verejnú bezpečnosť, úrady v Portoriku vedia o "ďalších možných úmrtiach", nemôžu ich ale bezprostredne potvrdiť. Bilancia šiestich obetí pochádza z troch samospráv. V meste Utuado zahynuli pod zosuvom pôdy tri osoby. Záplavy v Toa Baja si vzali dva životy a v Bayamóne zahynul jeden človek po zásahu panelom.

Hurikán Maria spôsobil na tomto ostrove obrovské škody. Jeho obyvatelia sa počas niekoľkých nasledujúcich týždňov možno až mesiacov musia pripraviť na život bez elektrickej energie. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami dnes spresnilo, že stred hurikánu Maria sa aktuálne pomaly približuje ku karibským ostrovom Turks a Caicos. Prudké lejaky a silné vlnobitie začali bičovať severné pobrežia Haiti a Dominikánskej republiky.

Obyvatelia amerického zámorského územia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hurikán Maria sa aktuálne nachádza na treťom stupni hurikánovej škály. Sprevádza ho ustálený vietor s rýchlosťou 125 kilometrov za hodinu. Meteorológovia očakávajú, že v nasledujúcich dvoch dňoch by mal strácať na sile.

Počet obetí siaha na 30

Hurikán Maria, ktorý momentálne prechádza ponad Karibik, si už vyžiadal najmenej 27 obetí. Na ostrove Dominika v jeho dôsledku zomrelo 15 ľudí, v Portoriku hlásia šesť mŕtvych. Ako informuje agentúra Associated Press, Maria, ktorá je teraz hurikánom tretej kategórie, pripravila o život aj troch ľudí na Haiti. Dve osoby tam zomreli po údere bleskom a 45-ročný muž skonal po tom, ako sa snažil dostať cez rieku. Úrady hlásia dve obete aj na ostrove Guadeloupe a jednu v Dominikánskej republike.

Evakuácia v plnom prúde

Portorická národná meteorologická služba dnes oznámila, že priehrada Guajataca na severozápade karibskej krajiny prestáva fungovať a autobusy evakuujú ľudí "tak rýchlo, ako sa len dá". Podľa tlačovej agentúry AP evakuujú obyvateľov dvoch miest. Portorická vláda označila situáciu za "mimoriadne nebezpečnú a život ohrozujúcu". Krajinu totiž bičoval ničivý hurikán Maria, ktorý sprevádzali husté lejaky a silný vietor.

Úrad meteorologickej služby v hlavnom meste San Juan informoval, že prevádzkovatelia priehrady o 14.10 h miestneho času hlásili, že priehrada v severnej oblasti jazera Guajataca zlyháva, čo spôsobuje bleskové povodne po prúde rovnomennej rieky.

Viac o téme: HurikánMariaKaribikPortoriko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu