Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najsilnejšie zemetrasenie za desaťročia: 233 mŕtvych, prezident vyhlásil výnimočný stav

Zemetrasenie v Ekvádore Zobraziť galériu (7)
Zemetrasenie v Ekvádore (Zdroj: SITA)

QUITO - Najmenej 233 mŕtvych a takmer 600 zranených si podľa najnovších správ vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v noci nadnes zasiahlo severozápadné pobrežie Ekvádoru. Oznámil to ekvádorský viceprezident Jorge Glas s tým, že ide o najsilnejšie otrasy od roku 1979. Podľa americkej geologickej služby USGS sa epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 7,8 nachádzalo približne 170 kilometrov severozápadne od ekvádorskej metropoly Quito v riedko obývanej oblasti charakteristickej rybárskymi prístavmi a plážami.

Glas vo svojom sobotňajšom televíznom vystúpení informoval, že záchranári hlásili mŕtvych v mestách Manta, Guayaquil a Portoviejo. Išlo o najsilnejšie zemetrasenie v Ekvádore za posledné desaťročia. 

Otrasy spôsobili značné škody v blízkosti epicentra, ale aj v najväčšom ekvádorskom meste Guayaquil, uviedli úrady. Ekvádor po katastrofe zmobilizoval vyše 10-tisíc príslušníkov bezpečnostných jednotiek. Problémom v pátraní po preživších a obetiach sú ťažko prístupné oblasti. 

Zemetrasenie v Ekvádore
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Časť metropoly Quita sa ocitla bez elektriny a nefungovala ani telefónna sieť, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov. V meste zavládla panika. Americká geologická služba USGS najprv uvádzala, že išlo o zemetrasenie o sile 7,4 stupňa, potom jeho intenzitu ešte zvýšila. "Teraz je dôležité, aby Ekvádorčania zostali aj počas tohto výnimočného stavu pokojní," uviedol v televíznom prejave Glas.

Najsilnejšie zemetrasenie za desaťročia:
Zobraziť galériu (7)

Hypocentrum zemetrasenia, ku ktorému došlo v sobotu o 19.58 h miestneho času (01.58 h SELČ) a trvalo približne minútu, bolo v hĺbke 20 kilometrov. Otrasy pocítili aj na juhu Kolumbie a v severnom Peru. V priebehu prvých štyroch hodín po prvotných otrasoch bolo v postihnutej oblasti zaznamenaných najmenej 55 slabších dotrasov.

Najsilnejšie zemetrasenie za desaťročia:
Zobraziť galériu (7)

Obete boli hlásené okrem iného z vyše dvojmiliónového prístavného mesta Guayaquil, ktoré je rozlohou a počtom obyvateľov najväčšie v Ekvádore. Došlo tam k zrúteniu mosta a mnohých domov. Niektoré časti hlavného mesta Quito ostali bez elektriny. Podľa agentúry AP zosuvy pôdy komplikujú snahy záchranárov dostať sa do najviac zasiahnutých oblastí. 

Najsilnejšie zemetrasenie za desaťročia:
Zobraziť galériu (7)
 

Ekvádorské ministerstvo dopravy a verejných prác uviedlo, že uzavretých bolo 12 hlavných ciest. Zosuv pôdy zablokoval cestu v provincii Cotopaxi. Do postihnutých oblastí vláda vyslala okolo 10 000 vojakov a 3500 policajtov. Pomôžu im aj záchranári z Mexika, Kolumbie, Venezuely, Panamy a ďalších krajín.

Prezident Rafael Correa vyhlásil v celej krajine výnimočný stav a vyzval obyvateľov na pokoj. Zároveň zrušil svoju návštevu Vatikánu a oznámil, že Kolumbia a Mexiko vysielajú do Ekvádoru tímy záchranárov. Na komunitnej sieti Twitter potom vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Otrasy boli po dobu 40 sekúnd cítiť aj v ekvádorskej metropole a mnoho ľudí v strachu utekalo z budov von na ulicu. Quito leží asi 173 kilometrov od miesta, kde sa podľa expertov nachádzalo epicentrum zemetrasenia. Ešte hodinu po zemetrasení sa objavovali následné otrasy, niektoré z nich o sile až 5,6 stupňa. Celkom ich bolo 55. Podľa USGS epicentrum ležalo vo vzdialenosti 27 kilometrov od Muisne, čo je oblasť rybárskych prístavov obľúbených medzi turistami. Jeho ohnisko bolo v hĺbke 20 kilometrov.

Zemetrasenie v Ekvádore
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"Bola som doma a pozerala sa na film, keď sa všetko začalo triasť. Utekala som na ulicu a teraz neviem, čo sa bude diať," opísala Lorena Cazaresová, jedna z obyvateliek ekvádorskej metropoly. Na snímkach, ktoré poskytla vláda, bol vidieť zrútený most v meste Guayaquil, ktoré leží v delte rieky Guayas vlievajúcou sa do Tichého oceánu. Na letisku v meste Manta bola zasa zničená jedna z veží.

Pacifické centrum pre varovanie pred cunami oznámilo, že niektoré časti pobrežia Ekvádoru môžu zasiahnuť vlny s výškou 30 centimetrov až jeden meter. Úrady vyzvali obyvateľov pobrežných oblastí na evakuáciu. Varovanie pred cunami vydalo aj susedné Peru, týka sa severnej časti krajiny.

Zemetrasenie v Ekvádore
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Zemetrasenie Ekvádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu