Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mal to byť posledný socialistický raj na Zemi: FOTO Zúfalstvo národa a kolaps Venezuely

Protivládne protesty vo Venezuele. Zobraziť galériu (5)
Protivládne protesty vo Venezuele. (Zdroj: SITA/AP)

BARCELONA - Vplyv ekonomického kolapsu Venezuely na jej obyvateľov je takmer nemožné vyjadriť slovami. Zábery zvnútra nemocníc však aspoň do určitej miery dokážu sprostredkovať katastrofickú mieru devastácie. Vzhľadom na pád cien ropy, ktorá je hlavným vývozným artiklom, sú potreby každodenného života, ako elektrina, jedlo či papier, na prídel. Prezident Nicolas Maduro v piatok vyhlásil stav ohrozenia. Pohrozil konfiškáciou tovární, ktoré zastavili výrobu a ich majiteľov obvinil, že chcú krajinu zraziť na kolená. Sľúbil, že ich za to nechá zatvoriť. Napätie neustále narastá.

Tajný život komunistického vodcu: Kým ľud trpel biedou, svoje milenky a rodinu zahŕňal luxusom

Zatiaľ čo Maduro vyhlasuje, že socialistický národ má najlepšiu zdravotnú starostlivosť na svete, snímky urobené fotografkou denníka New York Times Meredith Kohutovou ponúkajú drastický pohľad do jednej z tamojších nemocníc. Lekári sa v nej snažia udržať pacientov nažive bez mydla, rukavíc, antibiotík či röntgenu.

V centre Luisa Razettiho v meste Barcelona to vyzerá ako vo vojnovej zóne. Ľudia ležia na rozlámaných lôžkach s telami stále pokrytými niekoľko dní starou zaschnutou krvou. Sú to tí šťastnejší. Väčšina sa chúli na podlahe v kalužiach krvi a so sčernetými končatinami. Deti sa váľajú medzi špinavými kartónovými škatuľami na chodbách, bez jedla, vody alebo liekov.

Bez elektriny a funkčných prístrojov museli zdravotníci prísť s alternatívnymi riešeniami. Dvaja muži po operácii nôh majú končatiny zdvihnuté prostredníctvom provizórneho zariadenia a kladky, na ktorej visia plastové fľaše. Muž, ktorému chýba polovica lebky po úraze, ktorý utrpel pred rokom, stále čaká na pooperačnú liečbu.

Vlani v lete portál MailOnline informoval o vačiciach, ktoré zamorili túto nemocnicu a zabili 17 novorodencov. Podľa New York Times to bol len začiatok mesiacov biedy v zariadení. V jeden deň bol reportér denníka svedkom, ako zomrelo sedem bábätiek, pretože neboli k dispozícii žiadne kyslíkové fľaše a lekári museli pumpovať vzduch do pľúc manuálne. Diabetik (68), ktorý poskytol rozhovor, sa vyjadril, že mu museli amputovať nohu, pretože mu nemohli poskytnúť dialýzu ani antibiotiká, ktoré potreboval. K úmrtiu došlo aj v dôsledku zavretej krvnej banky pre štátny sviatok, ktorý príhodne vyhlásila vláda, aby šetrila elektrinou.

Mestá ponorené do tmy.
Zobraziť galériu (5)
Mestá ponorené do tmy.  (Zdroj: SITA/AP)

Mal to byť posledný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prezident Nicolas Maduro odmietol pokusy požiadať o medzinárodnú alebo finančnú podporu. Socialistický nástupca Huga Cháveza sa domnieva, že takýto krok by mať zničujúce dôsledky pre krajinu a dokonca tvrdí, že zdravotná starostlivosť vo Venezuele je jednou z najlepších. "Pochybujem, že niekde inde na svete, s výnimkou Kuby, existuje lepší zdravotný systém, ako je tento," povedal.

Nicolas Maduro
Zobraziť galériu (5)
Nicolas Maduro  (Zdroj: SITA/AP)

Po ekonomickom kolapse Maduro vystúpil s viacerými prejavmi, v ktorých pyšne poukazoval na silu Venezuely a osočoval ostatné krajiny. Rovnako ako jeho predchodca, aj on pravidelne obviňuje USA zo špionáže a nezákonného zásahu. V utorok na tlačovej konferencii uviedol, že americké lietadlá vstúpili do vzdušného priestoru dvakrát za sedem dní. Ani táto rétorika mu však v politickom boji s opozíciou a nespokojnými občanmi nepomôže. Práve opozícia usiluje o odvolanie nepopulárnej hlavy štátu. K neposlušnosti vyzvala už nielen obyvateľov, ale aj armádu.

Protivládne demonštrácie sú na dennom poriadku.
Zobraziť galériu (5)
Protivládne demonštrácie sú na dennom poriadku.  (Zdroj: SITA/AP)

Venezuela má najvyššiu infláciu na svete (vyše 150 percent) a hrubý domáci produkt klesá (vlani o 5,7 percenta).

Viac o téme: VenezuelaNicolas Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu