Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nepál zasiahla séria obrovských zemetrasení: Počet obetí stúpa, opäť hrozivé čísla!

Nepál zasiahlo ďalšie zemetrasenie Zobraziť galériu (18)
Nepál zasiahlo ďalšie zemetrasenie (Zdroj: Twitter)

KÁTHMANDU - Necelé tri týždne po ničivom zemetrasení v Nepále krajinu v utorok opäť zasiahli silné otrasy. Sila ničivých otrasov z apríla, ktoré pripravili o život zatiaľ 8046 ľudí, bola 7,8. Najsilnejšie zo série dnešných zemetrasení dosiahlo po viacerých spresneniach odborníkov magnitúdu 7,3, no keďže vzniklo vo väčšej hĺbke, na povrchu zrejme spôsobilo o niečo menšie škody.

Pripomeňme si, že po dnešnom zemetrasení s magnitúdou 7,3 nasledovalo najmenej päť dodatočných zemetrasení s magnitúdou od 5,6 do 6,3. Zemetrasenia postihli najmä Nepál a sever Indie. Podľa potvrdených informácií zomrelo 36 ľudí a zranilo sa ďalších asi 1100. Všetci slovenskí občania by mali byť nažive a v poriadku.

15:01 Takto zasiahlo obyvateľov Nepálu a severnej Indie najsilnejšie zo série dnešných zemetrasení.

14:50 Úplne zničené boli aj státisíce budov vrátane mnohých starovekých pamiatok - a veľa ďalších bolo poškodených. Aspoň v základnom tábore na Evereste sa už nenachádzajú žiadni horolezci ani nepálski šerpovia. "Všetci už odišli," dodal prezident nepálskeho združenia prevádzkovateľov expedícií Dambar Paradžuli, ktorého citovala agentúra Reuters. Humanitárne agentúry sa snažia získať ďalšie správy z oblastí mimo metropoly.

14:36 V Ázii sa o chvíľu začne stmievať, čo bude komplikovať záchranárske práce. Ľudia sa ešte stále boja vrátiť sa do svojich domovov, radšej čakajú na voľných priestranstvách.

14:21 Video z dnešného najsilnejšieho zemetrasenia v Nepále.

14:19 "V Káthmandu nastala úplná panika, všetci sme vybehli von na ulicu a hľadali bezpečie na otvorenom priestranstve jedného námestia, ľudia kričali o pomoc. Všetko sa triaslo, budovy sa hýbali. Niektorí ľudia sa držali stĺpov. Momentálne sú obchody pozatvárané, ľudia sa snažia skontaktovať so svojimi blízkymi, ale spojenie je zlé, preto sa všetci vybrali domov zistiť škody a nájsť svoje rodiny a kamarátov. Očakávame dnes ešte ďalšie otrasy. Obyvatelia sú v strese a majú obrovský strach. MAGNA tímy sú v poriadku," informovala z Nepálu Karin Slováková, terénna pracovníčka humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi.

14:07 Počet obetí bude zrejme ešte stúpať, úrady potvrdili počet 36, zranilo sa viac ako 1100 ľudí. Členovia tímu slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi (MAGNA), ktorá je v teréne, sú v poriadku. TASR o tom informoval Tomáš Grečko zo spoločnosti Seesame.

13:50 Niektoré zahraničné humanitárne tímy, ktoré v Nepále pomáhali po zemetrasení z 25. apríla, zvažujú návrat do vlasti. 

13:38 Predstaviteľ nepálskeho ministerstva vnútra Laxmi Prasad Dhakal pre agentúru Reuters uviedol, že v krajine zatiaľ evidujú 19 mŕtvych a 981 zranených. O ďalších štyroch mŕtvych informovali predstavitelia v indických štátoch Uttarpradéš a Bihár. Čínske médiá uviedli, že v Tibete zahynul jeden človek po tom, ako padajúce skaly zasiahli vozidlo.

13:23 Viaceré spravodajské zdroje uvádzajú 29 obetí a cez tisíc zranených, indická stránka dokonca 36 obetí, no nepálske úrady ešte tieto správy nepotrvdili. 

12:58 Bihárska vláda potvrdila tri obete zemetrasenia v oblastiach Patna, Siwan a Darbhanga, čím sa počet obetí zvyšuje z pôvodných šesť na osem. Počet zranených a mŕtvych však neustále vzrastá a neoficiálne sa už hovorí o 19 mŕtvych a takmer 1000 zranených.

Nepál zasiahlo ďalšie zemetrasenie
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

12:40 Českým úradom sa zatiaľ nepodarilo nadviazať kontakt s českými občanmi na území Nepálu, informoval veľvyslanec ČR v indickej metropole Dillí Miloslav Stašek s tým, že v súčasnosti by sa malo v Nepále vyskytovať asi 20 Čechov. Okrem nich v Nepále pôsobí tiež český záchranársky tím, ktorého členovia sú podľa hovorkyne českých hasičov v poriadku a čakajú ďalší príliv zranených.

16:36 Podľa neoficiálnych informácií zomrelo pri druhom zemetrasení 16 obetí a 340 ľudí je zranených.

12:27 Druhé masívne zemetrasenie vyvolalo v uliciach Nepálu obrovský rozruch

12:25 Epicentrum jedného zo série zemetrasení

12:14 Dán Rasmus Baastrup z organizácie Lekári bez hraníc pre dánsku televíziu TV2 povedal: "Rýchlo som kráčal. Nemohol som utekať, lebo zem sa tak triasla, že sa nedalo bežať." Lekár dodal, že celý personál organizácie je v poriadku.

12:06 "Zdalo sa, že otrasy pokračujú a pokračujú. Človek mal pocit, ako by bol na člne na rozbúrenom mori," vyhlásila Rose Foleyová, predstaviteľka UNICEF v Káthmandu. Humanitárne agentúry sa dnes snažia získať správy aj z oblastí mimo metropoly. "Myslíme na deti po celej krajine, veď už trpia. Toto ich ohrozuje ešte viac," dodala Foleyová.

11:56 Pripomíname, že niekoľko budov sa zrútilo v odľahlom meste Čautárá, kde zahynuli najmenej štyria ľudia a 12 utrpeli zranenia. Uviedol to hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu Paul Dillon, ktorého citovala tlačová agentúra AP. Záchranný tím tejto organizácie už začal prehľadávať trosky v tomto malom meste v snahe nájsť živých ľudí.

11:47 Záchranné zložky prosia ľudí, aby sa upokojili a nezatarasovali cesty, ale ostali na otvorených priestranstvách, aby mohli s technikou prejsť k postihnutým miestam.

11:36 "Zdá sa, že tentoraz bude Nepál úplne zničený," kričal jeden z panikáriacich obyvateľov, pričom ďalší zúfalí ľudia si na otvorených priestranstvách už začali stavať stany, ktoré len nedávno zložili.

11:27 Úrad indického predsedu vlády informoval: "Premiér povolal všetky dotknuté orgány, aby boli v pohotovosti pre vykonávanie záchranných a likvidačných operácií. Priemiér zhodnotil situáciu po čerstvom veľkom zemetrasení v Nepále a časti Indie na stretnutí so všetkými kompetentnými."

11:19 V indickom Nayabazare sa zrútila štvorposchodová budova.

11:03 V meste Patna, v indickom štáte Bihár na východe krajiny, zomrel robotník po tom, čo na neho pri otrasoch spadla stena, hlási indický spravodajský server. The New Indian Express zase informuje o dvoch mŕtvych v meste Sambhal v indickom štáte Uttarpradéš.

10:58 Indickí vojaci, ktorí boli počas zemetrasenia v základnom tábore na Mount Evereste, sú podľa nadriadených v poriadku.

10:53 Za hodinu Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov zaznamenal v kritickej oblasti pohoria Himaláje až šesť pomerne silných zemetrasení!

Nepál zasiahla séria obrovských
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: USGS)

10:51 Nórsky Červený kríž hlási, že do ich zdravotníckeho tábora v Nepále priniesli ďalšie dve obete. Počet zranených pribúda.

10:46 Letisko Tribhuvan v hlavnom meste Nepálu už z bezpečnostných dôvodov zavreli. 

10:40 Ľudia v krajinách, ktoré zasiahla séria zemetrasení, panikária. Telefónne siete sú preťažené, rodičia berú deti zo škôl, po uliciach pobehujú stovky ľudí, ktorí sa snažia spojiť s príbuznými. Obchody sú zavreté.

10:34 India vyhlásila pohotovosť, už teraz sa niektoré oblasti (Gurgaon) evakuujú. Záchranné zložky nevedia nadviazať spojenie s tímom horolezcov.

Nepál zasiahlo ďalšie zemetrasenie
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

10:28 V nepálskom okrese Sindhupalchowk podľa Times of India kompetentní hlásia najmenej 12 zranených a tri veľké zosuvy pôdy

10:21 Podľa indických spravodajských serverov zasiahlo miesto 33 kilometrov severo-severovýchodne od oblasti Ramechhap v Nepále ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 6,3Ďalšie zemetrasenie (5,6 stupňov Richterovej stupnice) bolo podľa týchto informácií zaznamenané 25 kilometrov juhovýchodne od Kodaru v Nepále. Ďalšie otrasy cítili v Afganistane a Indonézii.

Nepál zasiahla séria obrovských
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: USGS)

Podľa údajov Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), ktorý mapuje zemetrasenia vo všetkých častiach sveta, najnovšie zemetrasenie dosiahlo magnitúdu 7,3 a epicentrum sa nachádzalo blízko severnej hranice s Čínou, približne 83 kilometrov východne od nepálskeho hlavného mesta Káthmandu.

Podľa viacerých prítomných novinárov a záchranárov, ktorí ešte odstraňujú následky aprílového tragického zemetrasenia, zvyšky zničených budov v postihnutých mestách sa úplne zrútili. V meste Siliguri blízko hraníc s Tibetom údajne spadli dve budovy. Zničený bude zrejme aj základný tábor na Mount Evereste, z ktorého všetkých evakuovali ešte koncom apríla.

Nepál zasiahla séria obrovských
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: USGS)

Otrasy zaznamenali o 12:50 miestneho času (9:05 SELČ) a miesto vzniku lokalizovali približne v 18-kilometrovej hĺbke. Podľa prvých informácií by však toto zemetrasenie nemalo mať až také ničiví následky vzhľadom na veľkosť územia, ktoré zasiahlo. Americký geologický ústav najprv informoval, že zemetrasenie dosiahlo magnitúdu 7,1.

V panike na letisku Tribhuvan v Káthmandú všetci vybehli na pristávaciu dráhu

JUST IN: People run out of Tribhuvan Airport onto the tarmac for safety after a big tremor hits Kathmandu, reports Jack Board. http://bit.ly/1JE0lNX #NepalQuake

Posted by Channel NewsAsia on 12. květen 2015

Zemestrasenie pocítili nielen v najbližších mestách, ako sú Zham (Čína), Banepa (Nepál), Panauti (Nepál), Káthmandu (Nepál) či Patan (Nepál), ale aj v Dillí (India), Dháke (Bangladéš), indických štátoch Uttarpradéš, Bihár, Urísa či Ásam a v niektorých častiach západného Bengálska.

Nepál zasiahlo ďalšie zemetrasenie
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu