Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Útok na hotel v Kábule: Najmenej 11 mŕtvych, medzi nimi Európania aj Američan!

V Kábula zaútočili na hotel Park Palace
V Kábula zaútočili na hotel Park Palace (Zdroj: SITA)

KÁBUL – Najmenej 11 ľudí, najmä cudzincov, prišlo o život pri útoku ozbrojencov z Talibanu na obľúbený hotel v centre afganského Kábulu. Niektoré zdroje uvádzajú až 14 mŕtvych. Útok sa začal v stredu večer v čase večere, keď niektorí hostia prichádzali do hotela Park Palace na koncert. Medzi obeťami je najmenej jeden Američan, jeden Talian a niekoľko Indov. K útoku sa prihlásilo hnutie Taliban prostredníctvom svojho hovorcu Zabizulláha Mudžahída, podľa ktorého išlo o odplatu za podporu vlády prezidenta Ašráfa Gháního zo strany Západu.

Bojovníci Talibanu obsadili hotel v stredu večer okolo 20:30 miestneho času. Streľba a výbuchy sa ozývali z hotelovej reštaurácie. Ozbrojenci následne zajali desiatky hostí. Afganské bezpečnostné sily budovu obkľúčili a ich zásah proti militantom trval vyše päť hodín. Podľa Talibanu má útok na svedomí jediný útočník, afganská strana však túto informáciu nepotvrdila. Incident sa skončil po niekoľkohodinovej rukojemníckej dráme dnes nadránom. 

K útoku na turistický penzión v Kábule sa prihlásilo hnutie Taliban 

Afganské fundamentalistické hnutie Taliban sa dnes prihlásilo k zodpovednosti za stredajší útok na turistický penzión v metropole Kábul, pri ktorom zahynulo najmenej päť ľudí vrátane Američana a dvoch Indov. Informovala o tom agentúra AP.

Pri útoku utrpelo zranenia šesť osôb, pričom polícia zachránila 54 ľudí, ktorí uviazli vnútri, povedal veliteľ polície v Kábule Abdul Rahmán Rahímí. Polícia tiež potvrdila, že všetkých útočníkov zastrelili. Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid zaslal médiám e-mail s vyhlásením, podľa ktorého talibovia zaútočili na hotel preto, lebo sa v ňom nachádzali cudzinci a medzi nimi aj Američania. Vo tomto vyhlásení sa tiež uvádza, že na penzión mal zaútočiť iba jeden bojovník - nie traja, ako informovala afganská vláda -, vyzbrojený kalašnikovom, vestou s výbušninami a pištoľou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu