Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Grécko môže získať peniaze len výmenou za reformy

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel a Angela Merkelová
Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel a Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel varoval, že grécka vláda a Grécko môžu získať ďalšiu pomoc jedine vtedy, ak uskutočnia reformy. Uviedol to v rozhovore, ktorý v nedeľu zverejnil Bild am Sonntag.

Likvidné rezervy Grécka sa zmenšujú a rozhovory Atén s veriteľmi mesiace viaznu. Na otázku o tom, či je možné Grécko ešte zachrániť, Gabriel povedal, že to záleží od Atén. Zároveň uviedol, že referendum o reformách by mohlo zrýchliť rozhodovanie. 

Gabriel zdôraznil, že grécka vláda musí konať v každom prípade. "Tretí program pomoci pre Atény je možný iba v prípade zavedenia reforiem. Nemôžeme tam jednoducho poslať peniaze,“ povedal. Zároveň varoval pred odchodom Grécka z eurozóny (takzvaný Grexit). "Bolo by to veľmi nebezpečné nielen ekonomicky, ale aj politicky,“ povedal. 

Ak by jedna krajina vystúpila z eurozóny, zvyšok sveta by sa podľa neho na Európu díval inak. "Nikto by v Európu viac nemal dôveru, ak by sme sa rozsypali pri prvej veľkej kríze. Nemali by sme sa nahovárať na Grexit,“ doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu