Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ohnivé peklo v Čile: Stovky zničených domovov, tisíce evakuovaných, prvé obete na životoch

Lesný požiar poškodil najmenej 500 domov, evakuovali tisíce ľudí Zobraziť galériu (12)
Lesný požiar poškodil najmenej 500 domov, evakuovali tisíce ľudí (Zdroj: SITA)

VALPARAÍSO - Obrovský požiar spôsobil veľké škody v čílskom prístavnom meste Valparaíso a vyžiadal si štyri životy, informovala dnes tlačová agentúra DPA. V centrálnom Čile zničil v sobotu aj najmenej 500 domov. Prezidentka Michelle Bacheletova kvôli ohňu vyhlásila v oblasti vzdialenej 120 kilometrov od metropoly Santiaga stav katastrofy. Úrady nechali kvôli hroziacemu šíreniu plameňov evakuovať vyše 3000 ľudí, uviedla agentúra AFP. Hasičom sa doteraz nepodarilo dostať požiar pod kontrolu a hrozí jeho šírenie do centra mesta.

Podľa starostu Jorgeho Castra sa oheň rozšíril najmenej do 12 oblastí štvrťmilionového mesta. "Okolo piatich stoviek domov bolo zničených a približne 3000 ľudí evakuovali," povedal Castro v noci na dnešok v čílskej televízii TVN. Fotografie čílskych médií ukazujú, že oheň bol v sobotu večer miestneho času (dnes nadránom SELČ) vzdialený len niekoľko sto metrov od centra. Vďaka vyhláseniu stavu katastrofy sa okrem hasičských jednotiek môžu na likvidácii požiaru a evakuácii obyvateľov podieľať aj armádne jednotky.

Príčinu požiaru doteraz úrady nepoznajú. Vo Valparaíso dochádza k menším lesným požiarom každoročne, tento je však svojím rozsahom podľa miestnych úplne výnimočný. "Je to najhoršia katastrofa, ktorú som vo Valparaíso videl," povedal denníku La Tercera vedúci jedného z miestnych úradov Ricardo Bravo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu