Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Neverili by ste: Výbuchy sopiek rozhodujú o tom, či bude leto daždivé a chladné

Sopka Sinabung
Sopka Sinabung (Zdroj: SITA)

BERN - Vedci prišli so šokujúci tvrdením. Zistili, že silné sopečné erupcie rozhodujú o tom, či bude leto chladné a daždivé. Tím odborníkov skúmal účinky erupcií počas posledných 400 rokov na klímu v Európe a v monzúnových oblastiach. Podarilo sa im dokázať vplyv činnosti sopiek na počasie.

Vedci z Centra pre otázky klímy a výskum vplyvu zmien klímy na univerzite vo švajčiarskom Berne, pod vedením Stefana Brönnimanna skúmali účinky 14-tich silných sopečných erupcií počas posledných 400 rokov na klímu v Európe a v monzúnových oblastiach.

Prišli na to, že v minulosti po sopečných výbuchoch dochádzalo v najbližšom lete k výraznému ochladeniu. Sopečný prach má totiž na svedomí daždivé a vlhké počasie. Prachové čiastočky fungujú ako akési kondenzačné jadierka. Z pary, ktorá je na nich, sa stáva voda. Podľa vedcov sa toto deje v nižších vrstvách atmosféry, v tzv. troposfére. Na počasí sa preto môžu krátkodobo odzrkadliť aj slabšie erupcie.

Ako uvádzajú novinky.cz, proces funguje nasledovne. Erupcia vyvrhne čiastočky popola a sopečné plyny až do stratosféry. Vzdušné prúdy ich roznesú okolo celej planéty a tam odrážajú lúče späť do vesmíru. Oxid siričitý, ktorý dlhodobo zostáva v stratosfére, nedovolí preniknúť slnečným lúčom. Tento stav potom vedie k poklesu tepoty.

Vedci sa pozreli hlboko do histórie. Záznamy ukazujú, že práve silné vulkanické erupcie v strednej Európe sa podpísali pod obdobia, kedy leto takmer  nebolo. Ako príklad odborníci uvádzajú rok 1816. Rok pred tým, teda v roku 1815 nastala erupcia sopky Tambora na severe indonézskeho ostrova Sumbawa. Mala nesmierne ohromnú intenzitu a doteraz je považovaná za jednu z najväčších v dejinách ľudstva.

Vzniklo tak neuveriteľné množstvo sopečného popola, ktorý ostal v atmosfére. Nasledujúci rok následky ohromnej erupcie ovplyvnili klímu na severnej pologuli natoľko, že rok 1816 je označovaný ako Rok bez leta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu