Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vianočné počasie ničilo Európu: Divoké búrky brali domovy a zabíjali!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BERLÍN/ LONDÝN/ PARÍŽ - Vianočné počasie v Európe poznamenala hlboká tlaková níž Dirk nad Severným morom, ktorá priniesla divokú zmes búrok s výpadkami prúdu a nehody s obeťami, ale i stredomorský vzduch, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Búrky zúrili najmä nad Veľkou Britániou a Francúzskom, pričom zahynulo sedem ľudí. Zlým počasím trpeli aj ľudia v Španielsku, Poľsku alebo Česku.

V státisícoch domácností po celej Európe vypadol prúd - sviatky boli bez svetla, tepla a elektrických sporákov. Zároveň sa tlaková níž Dirk postarala o príval mierneho stredomorského vzduchu, čo na mnohých miestach Nemecka vytvorilo na Štedrý večer teplotné rekordy.

Podľa nemeckých meteorológov bolo najteplejšie v Baden-Badene a v Emmendingene pri Freiburgu. Na oboch miestach namerali 17,5 stupňa Celzia.

V Británii bolo na sviatky na istý čas bez prúdu až do 300.000 domácností. Pre záplavy muselo svoje domovy opustiť zhruba 90 ľudí. Päť osôb prišlo o život. Z toho boli dvaja majitelia psov, ktorí sa pokúšali svojich štvornožcov zachrániť z rozbúrených riek. Ešte počas dnešného dňa bolo v Británii bez prúdu vyše 20.000 domácností.

K výpadkom prúdu došlo aj v niektorých častiach Francúzska. Celkovo postihli problémy s elektrinou 250.000 domácností, dnes stále nemalo prúd približne 20.000 domácností, hlavne v Bretani. Zahynuli dvaja ľudia - dvojročné dieťa prišlo o život, keď sa zrútil múr a jedného ruského námorníka zmietlo z paluby holandskej nákladnej lode Victoriaborg.

Veľmi zlé počasie postihlo pred Štedrým večerom región Galícia na severozápade Španielska. Pri obci Covas sa zrútil strom na koľajnice a spôsobil vykoľajenie vlaku. Nikto z desiatich cestujúcich neutrpel zranenia. V stredu zostalo v španielskej andalúzskej provincii Almería trčať v snehu 11 vodičov. 

Na druhý sviatok vianočný - po teplom vetre fön z predchádzajúcich dní - boli vo Švajčiarsku a v severnom Taliansku problémy s búrkami a snehom. To malo následky pre vlakovú dopravu. Vo švajčiarskych Alpách zatvorili niekoľko tratí pre lavínové nebezpečenstvo. Vlaky nejazdili hlavne v kantóne Graubünden.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu