Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počasie potrápi aj našich susedov: Hrozia silné mrazy a snehové záveje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA / BUDAPEŠŤ - Cez víkend má zasiahnuť Českú republiku silný mráz, varovali dnes meteorológovia. Ich výstražná správa uvádza, že teploty klesnú až k mínus 12 stupňom Celzia. Na Morave začne mrznúť už v noci nadnes, v Čechách v sobotu, píše spravodajský server Novinky.cz.

"Studené severovýchodné prúdenie sa bude prehlbovať. Pri zmenšenej oblačnosti očakávame v ranných minimách až mínus 12 stupňov. A keďže studený vzduch prúdi od severovýchodu, postihne mráz hlavne Moravskosliezsky kraj," uviedla Novinkám.cz Dagmar Honsová z firmy Meteopress.

Výstraha platí od dnešných 22.00 h pre Olomoucký a Moravskosliezsky kraj a Vsetínsko; od sobotňajších 22.00 h pre kraje Stredočeský, Královohradecký, Pardubický, Liberecký a Ústecký, Vysočinu a väčšinu Juhomoravského aj Zlínskeho kraja. 

Pobyt vonku by kvôli mrazivému počasiu mali obmedziť starší a chorí ľudia i malé deti. Samozrejmosťou je teplé oblečenie vo viacerých vrstvách a pokrývka hlavy. Mrazy by mali poľaviť do nedeľných 10.00 h.

Na severe Moravy sa očakávajú celodenné mrazy, denné maximá vystúpia len na mínus osem stupňov. "Je to obrovský šok, keď uvážime, že Hodonín mal minulý víkend plus 15 stupňov," pripomenula Honsová.

Silný mráz sa vyhne len juhozápadnej polovici ČR. Na ostatnom území vystúpia teploty cez deň len na -6 až -2, v ranných minimách klesnú na -4 až -9. Väčšia zima bude pri zmenšenej oblačnosti. Na budúci týždeň mrazy poľavia. V pondelok vystúpia teploty v ČR na +3 stupne, na východe sa budú držať okolo -3 stupňov.

Meteorológovia varujú pred snehovou fujavicou na juhozápade Maďarska

V popoludňajších hodinách sa na juhozápade Maďarska môžu vytvárať snehové záveje, varovala dnes Celoštátna meteorologická služba (OMSZ).  Výstraha prvého stupňa kvôli závejom platí pre celé územie Zalianskej župy, pre väčšinu Baranskej, Šomodskej a Tolnianskej župy, ako aj pre časti Vašskej a Vesprémskej župy.

V uvedených regiónoch očakávajú v priebehu 24 hodín vyše 20 centimetrov snehu, pričom silný vietor bude tvoriť záveje. Významnejšie sneženie a možné záveje predpovedali meteorológovia aj v Báčsko-malokumánskej župe. V Békešskej a Čongrádskej župe bude padať mrznúci dážď.

V priebehu dnešného dňa už významnejšie snežilo na juhu Zadunajska, cesty sú tam pokryté kašovitou vrstvou snehu. Na Dolnej zemi a na juhu Zadunajska fúka nárazový vietor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu