Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Skazené Vianoce pre Britov i Francúzov: Bez elektriny a záplavy nepoľavujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN/PARÍŽ - Tisíce Britov sa prebudili do dnešného vianočného rána bez elektriny a podobná situácia bola aj na severe Francúzska. Na mnohých miestach britských ostrovov sa ľudia stretávajú aj so záplavami, ktoré vyvolali intenzívne prívalové zrážky. Britániu a Francúzsko búrky s veľmi silným vetrom zasiahli už v pondelok a v utorok. S problémami zápasila najmä doprava, zrušených bolo tiež mnoho železničných, leteckých a lodných spojov.

Na troch miestach v Británii bol vyhlásený najvyšší povodňový stupeň, na približne 350 miestach platí varovanie pred záplavami. Podľa ostrovných úradov sú postihnuté najmä juh a centrálna časť Anglicka.

Desiatky tisíc Britov sa ocitli bez elektriny už v stredu, teda na Štedrý deň. Technici sa dnes ráno, kedy sa v Británii rozdávajú vianočné darčeky, snažili čo najviac rozvodných sietí sprevádzkovať. Za posledné tri dni zomrelo v Británii v dôsledku silného vetra a dažďa päť ľudí, vrátane muža, ktorý sa snažil zachrániť svojho psa z rozvodnenej rieky.

Polícia v mestečku Dorset na juhozápade Anglicka evakuovala dnes skoro ráno asi 100 miestnych obyvateľov, pretože sa obávala, že ich domy zaplaví neďaleká rieka.

Rozmary počasia skomplikovali tisícom ľudí cestu domov na sviatky. Veľké problémy malo najmä londýnske letisko Gatwick, ktoré v utorok zasiahli "závažné výpadky elektriny", takže lety začali naberať meškanie. Nahnevaní cestujúci, ktorí tam uviazli, sa aj dnes snažili dostať do svojich domovov alebo k príbuzným.
 

Letisko aj dnes na svojich internetových stránkach uvádza, že "kvôli nepriaznivému počasiu za posledných 48 hodín dochádza stále v niektorých častiach severného terminálu k výpadkom elektriny, čo spôsobuje meškanie letov". Do Gatwicku a z neho zároveň nejazdia žiadne vlaky, obmedzená je aj autobusová prevádzka. Ľudia si preto majú cestu na letisko dôkladne naplánovať, radí Gatwick.

Kvôli zlej viditeľnosti muselo byť uzavreté medzinárodné letisko vo francúzskom Nice. Všetky dopoludňajšie lety boli zrušené, prvé prílety a odlety sa podľa stránok letiska očakávali okolo tretej hodiny popoludní. Podľa miestnej energetickej spoločnosti ERDF došlo tiež k výpadku elektriny, ktorý zasiahol asi 120.000 domov v oblasti Bretónska na severozápade krajiny.

Výkyvy počasia spôsobili problémy aj v strednej Európe. Agentúra DPA uviedla, že v meste Nowy Soncz na juhu Poľska odniesol veľmi silný vietor strechu skladiska, ktorá potom zablokovala železničnú trať. V Zakopanom zase skončila bez strechy miestna škola.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu