Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odpovede: Najčastejšie problémy bankových klientov (10.)

Eva Černá
Eva Černá

Odpovede na vaše otázky, ktoré vám pomôžu prežiť hypotéku a iné operácie spojené s bankami, vám dáva Eva Černá – banková ombudsmanka. V prípade, že i vy potrebujete poradiť, napíšte nám na e-mailovú adresu ombudsman@topky.sk.

1. Dobrý deň pani Černá, chcem sa informovať ako to je v prípade, že som omylom zaslala vyššiu splátku nebankovej spoločnosti, ako som mala. Zaslala som im o 100% vyššiu sumu. Po telefonickom kontakte a aj mojej písomnej žiadosti o vrátenie daného preplatku mi bola zaslaná písomná odpoveď, že mi tie peniaze vrátia. No do dnešného dňa nám tie peniaze nevrátili. Po telefonických rozhovoroch (mimochodom každý deň) sú nám neustále poskytované iné informácie, Najskôr, že už peniaze zaslali, neskôr, že nikto na ekonomickom nie je prítomný, no a dnes, že ešte peniaze ani nezaslali. Existuje nejaká lehota, dokedy mi musia omylom zaslané peniaze vrátiť späť? Môžem žiadať nejaké odškodnenie od danej firmy, ak mi ich pošle napr. až o 1 - 2 dni od prvého písomného kontaktu, za neoprávnené držanie? Za skorú odpoveď Vám vopred ďakujem. Feščáková

Žiaľ, odpoveď na vašu otázku nespadá do kompetencií bankového ombudsmana. Bankový ombudsman sa zaoberá výhradne produktami a službami bánk. Jednou z možností môže byť vzájomné započítanie Vašej pohľadávky (omylom zaslaná splátka pôžičky) a záväzku (budúca splátka pôžičky). Možnosť použitia tohto riešenia závisí od formulácie zmluvy medzi Vami a nebankovou spoločnosťou. Každopádne je vaša intenzívna komunikácia s kompetentnými na mieste. Odporúčam písomný kontakt a osobné stretnutie so zástupcami spoločnosti.

 

2. Dobrý deň, chcem sa opýtať v septembri minulého roka sme si s exmanželom brali hypotéku. Ani v zlom sne mi nenapadlo, že o rok sa budem rozvádzať. Problém je v tom, že hypotéka je na moje meno a spoludlžník je exmanžel. Ale problém je v tom, že v zmluve bol uvedený môj účet a mne z neho ťahajú financie. Pred rozvodom som bola banke oznámiť, že sa idem rozvádzať. Vravela som im, že ja nemám dosť financií na platenie hypotéky pričom mám 6-ročného syna. Exmanžel mi na hypotéku neprispieva. Všade sa hovorí, keď nie sú financie, komunikujte s bankou. Načo je to dobré, keď ako blázon každý mesiac chodím do banky. So splátkami meškám takmer pol roka. Výška mesačnej splátky je cca 274 eur. Vždy boli splátky zaplatené načas, ale pred rozchodom s exmanželom som hneď šla do banky a nebola mi poskytnutá žiadna pomoc ani rada. Odpoveď bola asi taká, že "my Vás posudzujeme ako manželov". Najhoršie na tom je, že rodičia mi ručia ich bytom. Dom som dala realitnej kancelárii na predaj. Lenže je kríza. Ja neviem čo mám robiť. Úver mám so SLSP a som sklamaná, že v TV,aj v novinách vravia - komunikujte s bankou. A načo? Oni chcú svoje peniaze a problémy ich nezaujimajú. S pozdravom a pekný deň.

Vo vašej nie jednoduchej situácii je pravdepodobne najvhodnejším riešením predaj nehnuteľnosti a vyplatenie úveru ešte predtým, ako dôjde k vypovedaniu zmluvy zo strany banky. Napriek vašim skúsenostiam Vám odporúčam navštíviť Vašu banku, hovoriť s nimi o tomto probléme a prebrať si možnosti riešenia situácie.

 

3. Dobrý deň pani Černá. Neviem či mi budete vedieť poradiť. Chceli by sme si s manželkou kúpiť byt ale rozmýšľame čo je výhodnejšie. Či si zobrať z banky hypotekárny úver alebo to riešiť cez stavebné sporenie. Viem, že banky si potom hádžu úroky ako im to vyhovuje, ale neviem, ako je to so Stavebnou Sporiteľňou. Počul som, že tam sú pevné úroky po celú dobu splácania úveru na byt. Je to pravda? S pozdravom Ivan.

Kúpa bytu patrí medzi jednu z najväčších investícií z rodinného rozpočtu. Rozhodovanie, či čerpať hypotekárny úver alebo stavebné sporenie, si treba dôkladne premyslieť. Hypotekárny úver si môžete vybrať v banke, samozrejme po posúdení výhodnosti z vašej strany a vašej bonity zo strany banky. Stavebný úver získate ako klient Stavebnej Sporiteľne, s ktorou máte uzavretú zmluvu o stavebnom sporení. Aby boli podmienky stavebného úveru čo najvýhodnejšie, je výhodné požiadať o úver až po určitej dobe a pri stanovenej výške nasporenej sumy. Ak nedosiahnete potrebné hodnotiace číslo, môžete čerpať medziúver, ktorý však počíta s vyššou úrokovou sadzbou. Hypotéka počíta so zabezpečením úveru zriadením záložného práva, pri stavebnom sporení to pri nižších úveroch nevyžaduje. Hypotéka neobmedzuje klientov vo výške úveru a dobe splatnosti. Ale platí tiež, že pre vás môže byť výhodná napr. kombinácia hypotéky a stavebného úveru bez nutnosti zabezpečenia nehnuteľnosťou. Preto vám odporúčam navštíviť odborníkov z hypotekárnych centier alebo bánk a stavebných sporiteľní. Tí vám kvalifikovane poradia a vy si môžete vybrať to najvýhodnejšie riešenie.

 

4. Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť, čo mám robiť. S manželom sme si zobrali tri úvery od Wüstenrotu na byt. Teraz sme už rok v rozvodovom konaní, manžel s nami rok nebýva, ani neplatí žiadne výdavky spojené s bytom, ani úvery, ani výživne na dcéru mi nedáva, jednoducho nič. Ja som na čiastočnom invalidnom dôchodku, z ktorého aj s dcérou žijeme. Wüstenrot som požiadala o odklad splátok, nakoľko som teraz v zlej finančnej situácii. Nevyhoveli mi, iba mi splátky na tri mesiace znížili, tak som si musela požičať peniaze a zaplatila som celé tie splátky na tri mesiace. No prišiel mi list z Wüstenrotu, že kvôli omeškaným splátkam žiadajú okamžité splatenie všetkých úverov. Som zúfalá, pretože neviem, prečo nevedia pochopiť, v akej situácii som, keď som im všetko dokladovala. Prečo mi neodložili splátky úplne, ale iba znížili a tým by sa mi len úver predĺžil?  Nechceme s dcérou prísť o byt len kvôli tomu, že manžel je nezodpovedný, a kvôli tomu, že Wüstenrot nevie pochopiť, v akej sme zlej situácii? Ďakujem.

Žiaľ, aj keď je vaša rodinná situácia komplikovaná, Stavebná Sporiteľňa si nárokuje len to, čo má zakotvené v zmluvných podmienkach, ktoré boli obojstranne akceptované. Neuvádzate všetky skutočnosti, ktoré sú potrebné na vyhodnotenie vašej situácie, napr. kto je pri úvere dlžníkom, kto spoludlžníkom. Nakoľko nepoznám ďalšie špecifiká vášho komplikovaného prípadu, odporúčam vám osobnú návštevu sporiteľne a konzultáciu o konkrétnom postupe. Všeobecne však platí, že ak ste napr. klientom sporiteľom viac rokov a po celý tento čas bola vaša platobná disciplína v poriadku, sporiteľňa vašu zmenu v plnení záväzkov môže posúdiť ako dôsledok možnej náhlej zmeny v rodinnej alebo finančnej situácii. V takomto prípade sporiteľňa vždy hľadá s klientom možnosti, ako mu vyjsť v ústrety a ako mu pomôcť preklenúť toto obdobie. Každopádne by som vám odporúčala paralelne sa venovať aj riešeniu situácie so záväzkami vášho exmanžela voči vašej rodine.

 

5. Dobrý deň, a) Z poštovej banky som dostala výpis, kde je uvedené poplatok za jednorázovú platbu podanú elektronicky - 0,21 eur. Keďže mi táto suma bola neznáma, tak som si na internete bola nútená vyhľadať takéto spoplatnenie, ale aj tak keby som nemala k dispozícii podrobný prehľad platieb cez internet, tak by som bola tam, ako pri výpise, ktorý neinformuje začo a koľko platím. Cez podrobný výpis som zistila, že tá platba je vlastne 3 x 0,07. Môže prosím banka takto nejednoznačne informovať o pohyboch na účte a nemá povinnosť to rozpísať ? /Tatra banka to má rozpísané/

b) Ďalej ma prekvapilo, ako si Poštová banka zarátala do súčtu za vedenie účtu aj položku „poštovné“ 0,40 eur, a pritom vedenie účtu by malo byť o tento poplatok nižšie, podľa nového zákona o zasielaní výpisov bezplatne. Pred touto zmenou ma stálo vedenie účtu 1,63 eur : poštovné - 0,40 výpis - 0,33 vedenie účtu - 0,90 a teraz ma stojí 1,69 / 0,40 + 0,33 + 0,96/. S pozdravom Hudáková

Poplatková politika, teda poplatky za služby a produkty bánk, sú v plnej kompetencii banky. Banka však zo zákona musí klienta informovať o výške poplatku za jednotlivé produkty a služby. Novela Zákona o platobných službách, platná od začiatku decembra minulého roku, zaviedla oproti dovtedajšiemu stavu zmenu, podľa ktorej by ste mali dostať výpis z účtu raz mesačne zadarmo (ktorý nemusí byť v papierovej podobe). Banky však majú zo zákona právo na trojmesačnú lehotu, v ktorej môžu zmeny týkajúce sa novely zavádzať. Znamená to, že účinnosť zmien nadobudne platnosť koncom februára tohto roku. Odporúčam vám preto informovať sa na tieto skutočnosti vo svojej banke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu