Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Odpovede: Najčastejšie problémy bankových klientov (8.)

Eva Černá
Eva Černá

Odpovede na vaše otázky, ktoré vám pomôžu prežiť hypotéku a iné operácie spojené s bankami, vám dáva Eva Černá – banková ombudsmanka. V prípade, že i vy potrebujete poradiť, napíšte nám na e-mailovú adresu ombudsman@topky.sk.

1. Dobrý deň, pani Černá, zaujíma ma, čo prinesú zmeny, ktoré sú plánované pre klientov bánk v tomto roku. Všade sa dozvedám, že sa rušia niektoré poplatky, ale chcel by som vedieť, čo a od kedy sa mení. Napríklad, čo sa oplatí všímať si atď. Ďakujem, Alena.

Od začiatku decembra minulého roku nadobudla platnosť novela Zákona o platobných službách, ktorá zvyšuje ochranu spotrebiteľa a zavádza zmeny vo vzťahu medzi bankou a spotrebiteľom. Napríklad klient dostane výpis z účtu raz mesačne zadarmo, rovnako bezplatné bude aj zablokovanie karty. Za zrušenie účtu nebude klient platiť poplatky, ak má zriadený účet v banke viac ako rok, v prípadne kratšej doby existencie účtu zaplatí len alikvotné poplatky. Niektoré typy poplatkov banky už účtované nebudú. Skráti sa tiež čas reklamácií. Je potrebné povedať, že banky majú na uplatnenie týchto zmien trojmesačné prechodné obdobie a zmeny budú zavádzať postupne do konca februára 2010. Odporúčam vám informovať sa vo svojej banke.

 

2. Môžem si ešte v banke zameniť slovenské bankovky za eurá? Ak nie, na koho sa môžem obrátiť a dokedy? Ďakujem.

Od 1. januára tohoto roku už komerčné banky nezamieňajú slovenské bankovky za eurá. Od nového roku slovenské bankovky zamieňa len Národná banka Slovenska. Slovenské bankovky sú v NBS zamieňané zadarmo a bez časového obmedzenia.

 

3. Zdravím, odkedy môžem previesť bežný účet z jednej banky do druhej? A čo na tom potrebujem?

Jednoduchší prevod bežného účtu z jednej banky do druhej spolu s vašimi existujúcimi trvalými príkazmi a inkasami je možný od decembra minulého roku. Stačí vám úradne overená žiadosť o presun bežného účtu. Tú spolu s informáciami o ďalších podmienkach presunu bežných účtov nájdete vo svojej banke alebo na www.sbaonline.sk/presun-uctov/

 

4. Dobrý večer, pani ombudsmanka, ako to je s mladomanželskými pôžičkami? Ich zvýhodnenie by malo byť platné od tohoto roku. Sme mladá rodina a chceli by sme mladomanželskú pôžičku využiť. Akou čiastkou prispeje štát a akou banky? Ďakujem za odpoveď.

Zvýhodnený úver pre mladých manželov bude podporovaný štátom prostredníctvom tzv. štátneho príspevku vo výške 3%. Výška štátneho príspevku sa bude určovať každý rok v zákone o štátnom rozpočte a bude platiť pre tom roku uzatvorené zmluvy o spotrebiteľskom úvere a počas celej lehoty splatnosti úveru sa nebude meniť. Banky znížia ustanovenú úrokovú sadzbu o 1,5 %.

 

5. Pani Černá, s mojím manželom sme sa zobrali v novembri minulého roku. Chcela by som vedieť, aké podmienky musíme spĺňať na poskytnutie mladomanželskej pôžičky. Ako je to s naším vekom, výškou príjmu či termínom svadby. U ktorej banky sú podmienky najvýhodnejšie?

Zvýhodnená mladomanželská pôžička je určená pre mladých manželov vo veku do 35 rokov, ktorých spoločný hrubý príjem nepresiahne 2,6-násobok priemernej mesačnej nominálnej mzdy v národnom hospodárstve. Platí tiež podmienka, že aspoň jeden z manželov musí mať trvalý pobyt na území Slovenska. Tieto podmienky musia byť splnené ku dňu podania žiadosti o úver. Bezúčelový úver so štátnou podporou však banky môžu poskytnúť maximálne do výšky 10 tisíc eur. Podmienky zvýhodnených mladomanželských pôžičiek sú rovnaké u všetkých bánk.

 

6. Zaujíma ma, či má moja banka nárok pýtať si odo mňa poplatok za zablokovanie platobnej karty?

Poplatky za služby a produkty sú v plnej kompetencii banky avšak vo vašom prípade platí, že od 1. decembra minulého rok nadobudlo platnosť zákonné nariadenie, podľa ktorého sa rušia poplatky súvisiace so zablokovaním platobnej karty.

 

7. Dobrý deň, pani Černá, odkedy je v platnosti možnosť využiť pomoc štátu pri splácaní hypotéky? Dostali sme sa do finančných ťažkostí a neviem, ako z toho von. Muž prišiel o prácu a z mojej výplaty to nedokážeme splácať. Máme ešte malé deti a ledva nám dochádza na domácnosť. Sme dosť vystresovaná a potrebujeme situáciu riešiť. Prosím, poraďte. Ďakujem.

V prvom rade odporúčam komunikovať s vašou banku. Po naplnení podmienok pre vstup do programu a po vzájomnej dohode s bankou, vám banka môže dočasne upraviť podmienky splácania úveru. Prakticky to znamená, že sa vám môže znížiť splátka úveru minimálne na 6 mesiacov. V prípade riadneho plnenia svojich záväzkov počas polročnej lehoty, môžete po jej uplynutí požiadať o pomoc štát prostredníctvom Slovenskej konsolidačnej, ktorá bude klientom poskytovať návratné úročené pôžičky na splácanie. Pôžička pokryje 70% zníženej mesačnej splátky. Zostávajúcich 30% bude však naďalej uhrádzať vy. Ak sa vaša situácia zlepší, budete sa môcť kedykoľvek vrátiť k normálneho režimu splácania úveru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu