Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Téma 1 - Najčastejšie problémy klientov pri hypotékach

Odpovede na vaše otázky, ktoré vám pomôžu prežiť hypotéku, vám dáva Eva Černá – banková ombudsmanka.

Hypotéka – pre väčšinu z nás jediný spôsob ako sa dopracovať k vlastnej streche nad hlavou. Poučka vraví, že je to dlhodobý úver, ktorého účelom je nadobudnutie, výstavba alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti.

Môže ísť o hypotekárny úver v zmysle zákona o bankách alebo iný úver zaručený nehnuteľnosťou, ktorý na rozdiel od klasického hypotekárneho úveru disponuje jednou veľkou výhodou – môže byť poskytnutý aj do výšky 100 a viac percent hodnoty založenej nehnuteľnosti. Dôvodom, prečo si brať hypotéku je zabezpečenie si vlastného bývania.

Výška platov na Slovensku neumožňuje ľuďom našetriť si na vlastné bývanie v prijateľnom časovom horizonte, a tak sa obracajú na banky. Mnohé banky vám už dnes ponúkajú finančných poradcov, ktorý vám ušetria energiu a hlavne čas pri predkladaní žiadosti o hypotekárny úver. Hypotéku je už dnes možné vybaviť si aj do týždňa. Záleží to od mnohých faktorov (príjmu, stáleho zamestnania,...).

Od týchto faktorov záleží aj úroková sadzba, ktorá sa podľa výšky hypotéky a doby splácania pohybuje priemerne od 6 % (pri úveroch na bývanie fixovaných od 1 do 5 rokov). Samozrejme je možné získať aj úrok nižší. Získaním hypotéky a kúpou vlastného bývania začína maratón splátok ale prichádza aj oslobodzujúci pocit, že bývate pod vlastnou strechou.


Uvažujeme o hypotekárnom úvere a radi by sme sa vyhli komplikáciám pri jeho získavaní. Zatiaľ o podmienkach a procese veľa nevieme. Čo všetko nás čaká pred schválením žiadosti?

 

Uvažujeme s priateľkou o kúpe nehnuteľnosti cez hypotekárny úver. Kde máme začať? Ako máme postupovať?

 

Ako môžem zistiť, akú veľkú hypotéku môžem dostať?

 

Chcem si požičať viac peňazí, ako je hodnota nehnuteľnosti, ktorou môžem ručiť? Ak budem mať ručiteľa, môže mi banka dať vyššiu hypotéku?

 

Moja neter ma požiadala o ručenie pri hypotekárnom úvere. Čo to pre mňa znamená?

 

Čo sa stane v prípade, ak som chorý, nezamestnaný alebo z iného dôvodu neschopný splácať úver? 

 

Čo sa stane v prípade, ak meškám so splátkami a nekontaktoval som banku?

 

Čo môže banka urobiť s neplatičmi a ako sa proti nim chráni?

 

Mám hypotéku a zaujíma ma, aký dopad bude mať na náš trh, prípadne terajšie i budúce hypotéky hypotekárna kríza v USA? Môže u nás nastať podobná situácia?

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu