Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ako žiadať o hypotéku?

Uvažujeme s priateľkou o kúpe nehnuteľnosti cez hypotekárny úver. Kde máme začať? Ako máme postupovať?

Vyberte si banku a navštívte jej obchodné miesto, tam získate základné informácie o podmienkach úveru a jeho predbežnú, nezáväznú kalkuláciu. Odporúčame vám porovnať si niekoľko ponúk a až potom sa rozhodnúť. Ďalej je potrebné pripraviť si potrebné doklady podľa požiadaviek banky ako sú napr. znalecký posudok na zakladanú nehnuteľnosť, zdokladovanie príjmov.

Zakladaná nehnuteľnosť musí byť poistená. Znalecký posudok musí byť vypracovaný v danom kalendárnom roku. Ak máte pripravené potrebné doklady, môžete podať žiadosť o úver. Banka si overí poskytnuté údaje a určí výšku úrokovej sadzby úveru, posúdi, či daná nehnuteľnosť ako záruka za úver stačí a či prípadne treba ešte pridať ďalšie zabezpečenie. Následne na to banka vypracuje vaše hodnotenie (tzv. scóring), interné ocenenie nehnuteľnosti a návrh na poskytnutie úveru.

Proces schvaľovania v banke trvá zhruba týždeň od odovzdania všetkých dokladov, niekde kratšie. Ak je všetko v poriadku podpíšete zmluvu o úvere a záložnú zmluvu, ktorú vložíte do katastra nehnuteľností, kde dostanete list vlastníctva so zapísanou ťarchou. Zmluva, ktorú s bankou podpíšete obsahuje všetky dôležité podmienky úveru (poplatky, úrokovú sadzbu, čas splatnosti a pod.).

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu