Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mala to byť romantická dovolenka: Alexovi pozreli v Maroku do kufra a odvtedy prežíva peklo

Alex Zobraziť galériu (8)
Alex (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Dva týždne v exotickom Maroku mali byť naplnené krásnymi zážitkami. Tesne pred odletom domov však Slovák Alex s priateĺkou zažil veľké prekvapenie. Keď mu colníci nazreli do batožiny, začali sa problémy. Nemohol uveriť vlastným ušiam, keď ho začali obviňovať z vojnovej hrozby.

Vaše tipy

Alex je cestovateľ, ktorý o svojich zážitkoch, píše na blogu. Zažil už všeličo, no v pamäti mu ostane najmä cesta do Maroka, kde zavítal aj s priateľkou na lodi zo Španielska. Po dvoch týždňoch zamierili domov a práve na letisku sa začali prvé patálie. "Pred vstupom na letisko nás prekontrolovali, a všimli si v mojom batohu dron - lietajúcu kameru, ktorá má hodnotu 1 500 eur, a ktorú som kúpil na Slovensku pred mesiacom," prezradil pre Topky Alexander.

Takýto dron Alexovi zabavili
Zobraziť galériu (8)
Takýto dron Alexovi zabavili  (Zdroj: Tip čitateľa)

Alexandra nahnevalo najmä to, že pred vstupom do krajiny prešli podobnými kontrolami, ale vtedy to nikto neriešil. "Skúšali mi vysvetliť, že dron som musel deklarovať pred vstupom do krajiny, ale ja som o tom nevedel, a opakujem, pred vstupom do Maroka sme prešli podobnými kontrolami, vtedy to nikto neriešil," tvrdí.

Potvrdenie o zadržaní dronu, ktorú Alexander nevedel ani prečítať
Zobraziť galériu (8)
Potvrdenie o zadržaní dronu, ktorú Alexander nevedel ani prečítať  (Zdroj: Tip čitateľa)

Keby ho bol nahlásil pred vstupom, pri odchode by mu ho vrátili. Ale tak neurobil a teraz má hlavu v smútku. "Tým, že som nenahlásil, som urobil, vraj, trestný čin - a tým pádom mi nechceli vrátiť ten drón - ani keby som bol zaplatil hocijakú cenu," vraví Alex.

Mala to byť romantická
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Následne mu za zabudnutý dron chceli vyúčtovať 1 500 marockých dolárov. No taký obnos pri sebe nemal. "Keďže som nemal u seba toľko kešu, povedal mi, nech mu dám 50 eur a je to vybavené." Dron pritom použil iba asi štyri razy. Aj to len v púšti a na pláži. "Len pre seba, čo sa týka našej dovolenky, zábery o prírode a o nás. Žiadne video vojenského charakteru," ubezpečuje nás čitateľ.

Mala to byť romantická
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

No v tom prišli ďalšie problémy, keďže mal pri sebe iba 35 eur. Potom sa snažil s Maročanmi dohadovať, ale nedalo sa. "Boli veľmi protivní a nikto mi nechcel pomôcť. Ďalej ma obviňovali, že chcem svoje zábery použiť na vojnové účely, čo je absolútny nezmysel," prezrádza s tým, že sa ho viackrát vypytovali na dôvod cesty do Maroka.

Mala to byť romantická
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Keďže tieto problémy ho zastihli iba hodinu pred odletom, rozhodol sa, že dron tam nechá. "Videl som, že to nikam nevedie, nastúpil som na lietadlo a nechal môj dron v Maroku," tvrdí Alexander.

Mala to byť romantická
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Topky sa obrátili na Ministerstvo zahraničných vecí, aby poskytlo radu a pomoc nešťastnému Slovákovi. To prostredníctvom hovorcu odkázalo, že Alex musí postupovať podľa toho, čo je v úradnom dokumente napísané. Prvý krok Alexa teda musí viesť za francúzštinárom.

Mala to byť romantická
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Ako nám však prezradil, nevzdáva sa. "Samozrejme, nevzdávam to, som bojovník a keď bude treba, tak sa spojím aj s kráľom Maroka s Mohammedom VI.," nezúfa Alex.

Viac o téme: MarokoAlexanderDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu