Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bratislavčania riskujú na zamrznutých jazerách: Ľudia nebláznite, ide vám o život!

Korčuliari na jazere v Devínskej Zobraziť galériu (5)
Korčuliari na jazere v Devínskej (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Stačí jeden zlý pohyb a môže dôjsť k tragédii! Teploty klesajú pod nulu a zamrznuté povrchy jazier či rybníkov lákajú čoraz viac korčuliarov. Úplne však pritom zabúdajú na hroziace nebezpečenstvo a na krehkom ľade doslova riskujú životy. Dôkazom sú fotografie zo zamrznutého jazera v Devínskej Novej Vsi, kde sa korčuľujú dokonca aj mamičky s malými deťmi!

Vaše tipy

Korčuľovať sa na zamrznutých vodných plochách môžete len na vlastnú zodpovednosť. Hoci predstava, že sa ľad prelomí a vy skončíte v mrazivej vode, je desivá, stále sa nájde množstvo odvážlivcov, ktorí sa hneď, ako klesnú teploty pod nulu, bezhlavo vrhajú na zamrznuté jazerá. Živým príkladom je aj jazero v Devínskej Novej Vsi.

Bratislavčania riskujú na zamrznutých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Hoci ortuť teplomera v nedeľu klesala len tesne po nulu a ľadová vrstva na mnohých miestach presiakala, Bratislavčania sa na nej veselo šantili. "Ľudia sú nepoučiteľní. Devínske jazero ešte nie je natoľko zamrznuté, aby sa tam ľudia a dokonca aj mamička s malým dieťaťom korčuľovali, veď pozrite sami," napísala nám pohoršená čitateľka a pripojila fotografie, na ktorých jasne vidieť roztápajúcu sa vrstvu ľadu na jazere.  

Bratislavčania riskujú na zamrznutých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Či je vrstva ľadu na zamrznutých jazerách či rybníkoch dostatočne hrubá, sa zistiť jednoducho nedá. Po celej vodnej ploche navyše nie je rovnaká a i keď na jednom mieste vás zamrznutá vrstva udrží, o jeden-dva metre ďalej to tak už byť nemusí. Riskujete tak pád do mrazivej vody, ktorý môže skončiť ťažkým podchladením, či dokonca až smrťou.

A čo robiť, ak sa do tejto nepríjemnej situácie predsa len dostanete? Hlavne nepanikárite. "V prípade, že sa prepadnete pod ľad, treba zachovať chladnú hlavu, ak sa dá dotknúť dna, odraziť sa od neho a snažiť sa dostať na ľadovú plochu prevalením, niečo podobné ako robí tuleň," radí hovorca záchranárov Boris Chmel a dodáva, že samozrejme netreba zabudnúť zavolať na tiesňovú linku 112 alebo 155 či 150.

Bratislavčania riskujú na zamrznutých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

V prípade, že sa rozhodnete topiacemu sa pomôcť sami, dodržujte tieto rady. "Záchranca by nemal kráčať, ale ležať, aby hmotnosť rozložil na čo najväčšiu plochu, lebo inak sa z neho môže ľahko stať aj obeť. Dobré je, ak má záchranca pri sebe nejaký konár, lano posplietané aj z tričiek, o ktoré by sa dalo zachytiť," vysvetľuje Chmel. V prvom rade však treba myslieť najmä na svoje zdravie a zbytočne nepreceňovať vlastné sily.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu