Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Panika na internete: Európa chce zakázať všetky sadenice, kde je pravda?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thefarmacyrx.com)

BRATISLAVA - Medzi záhradkármi a drobnými pestovateľmi vypukla na internete už pred niekoľkými mesiacmi panika, ktorá súvisí s pripravovaným návrhom Európskej komisie, týkajúcim sa osív. Údajne by im mal totiž zakazovať vymieňať si navzájom prebytky svojich sadeníc, alebo použiť na záhrade vlastné sadivo z vlaňajška, čo by bolo pre nich likvidačné. Obrátili sme sa preto na ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, aby uviedlo veci na pravú mieru.

Vaše tipy

Do redakcie nám prišiel e-mail od čitateľky, nie je prvej ani poslednej, ktorú rozhorčila správa, že už čoskoro môže byť v celej Európskej únii trestné, keď zasadíte semienka alebo osivá, ktoré ste sami zobrali z rastlín v predchádzajúcom roku, alebo ktoré vám dal sused.

"Každé semienko vsadené do zeme bude musieť byť podľa návrhu registrované. Poľnohospodári i spotrebitelia sa tak stanú závislými na veľkých osivárskych firmách. Podľa zverejneného pracovného návrhu nariadenia musia všetky odrody spĺňať požiadavky pre priemyselne šľachtené homogénne odrody. Staré krajové odrody a odrody pre ekologické poľnohospodárstvo nebudú spĺňať požiadavky na registráciu," znie výčitka občanov, proti ktorej už je na internete spisovaná aj petícia.

Existujú totiž obavy, že za takýchto okolností by sa trh z osivami dostal do rúk iba tých najväčších nadnárodných spoločností, a jednou z nich je aj neslávne známa firma MONSANTO, ktorá produkuje geneticky modifikované plodiny.

Európska komisia však tvrdí, že jej cieľom určite nie je vyhodiť zo sedla drobných pestovateľov, ale zjednodušiť poľnohospodársko-potravinový reťazec v Európe, ktorý by počet predpisov, ktoré ho upravujú, znížil zo súčaných 70, iba na päť.

Úlohou právneho predpisu je podľa portálu priroda.cz poskytnúť užívateľom širší výber, a to vrátane nových vylepšených a testovaných odrôd, materiálu nevyhovujúceho definícii odrody, tradičných odrôd a materiálu rastlín menšinového trhu. Pre staré tradičné odrody a heterogénny materiál sú preto stanovené len nízke registračné poplatky, navyše sa na ne nevzťahujú požiadavky na testovanie a iné povinnosti ustanovené právnym predpisom.

Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva nám na našu otázku o predloženom návrhu odpovedalo, že o ňom v súčasnosti prebieha diskusia v Pracovnej skupine Rady pre poľnohospodárske otázky/osivo a množiteľský materiál a pripomienky bolo možné zaslať do 21. októbra tohto roku. Tie boli zverejnené aj v dokumenty Rady.

Nariadenie sa podľa ministerstva nevzťahuje na rastlinný rozmnožovací materiál vymieňaný v naturáliách medzi osobami, ktoré nie sú profesionálnymi prevádzkovateľmi. Riaditeľ odboru komunikácie a marketingu ministerstva Peter Hajnala zároveň uviedol, že Slovensko nemá výhrady k podmienkam sprístupňovania na trhu rastlinného rozmnožovacieho materiálu pre okrajový segment trhu ani pre staré tradičné odrody.

Návrh by mal vstúpiť do platnosti v roku 2016.

Úryvky z dôvodovej správy:

Výnimka pre rastlinný rozmnožovací materiál zastupujúci okrajový segment trhu

Mali by sa stanoviť aj primerané a udržateľné pravidlá pre činnosti malého rozsahu súvisiace s rastlinným rozmnožovacím materiálom, ktorý je prispôsobený miestnym podmienkam a sprístupňovaný na trhu v malých množstvách. Takéto odrody by sa mali vyňať z požiadaviek týkajúcich sa registrácie a sprístupňovania na trhu. Tento materiál je vymedzený ako rastlinný rozmnožovací materiál zastupujúci okrajový segment trhu. Výnimka by sa mala týkať napr. poľnohospodárov-šľachtiteľov alebo záhradkárov-šľachtiteľov bez ohľadu na to, či ide o profesionálnych prevádzkovateľov.

Staré tradičné odrody

V prípade starých odrôd, ako sú odrody na zachovanie (vrátane krajových odrôd) alebo tzv. „amatérske odrody“, by sa mali aj naďalej stanovovať menej prísne požiadavky s cieľom podporiť ich zachovanie na farmách a používanie, ako je v súčasnosti stanovené v zmysle smerníc 2008/62/ES a 2009/145/ES. Odrody sa však budú aj naďalej registrovať na základe „úradne uznaného popisu“, ktorý uznávajú, no nevypracúvajú príslušné orgány. Na účely takéhoto popisu skúšky na odlišnosť, vyrovnanosť a stálosť už nie sú povinné. Úradne uznaný popis je len opisom špecifických vlastností rastlín a ich častí, ktoré sú reprezentatívne pre príslušnú odrodu a umožňujú ju identifikovať, a to aj na základe regiónu pôvodu.

Rastlinný rozmnožovací materiál, ktorý patrí medzi uvedené odrody, by mal byť sprístupňovaný na trhu len ako štandardný materiál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu