Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Marek nasnímal vesmírne divadlo: Obrovské množstvo meteorov v jednom VIDEU!

(Zdroj: tip / marek kopecký)

BRATISLAVA/SENICA - V noci z dneška na utorok vyvrcholí najznámejší meteorický roj Perzeidy a po polnoci ich bude možné uvidieť v priemere až 70 za hodinu. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že by ich mohla byť za hodinu až stovka. Náš čitateľ však už teraz urobil video, ktoré zobrazuje túto nezabudnuteľnú "nočnú parádu".

Vaše tipy

"Od pondelka 12. do 13. augusta môžeme vidieť tohtoročnú najlepšiu a najkrajšiu prehliadku padajúcich hviezd, takzvané vesmírne divadlo, kedy meteory dosiahnu svoje maximá. Preto som spravil video pomocou časozberu takzvanou "time lapse" technikou. Video som robil päť dní pomocou zrkadlovky na bezoblačnej noci a nasnímal som približne 1000 fotiek, kde som to následne vložil do videa, zachytil som nespočet meteorov," napísal nám Marek, ktorý zábery spravil v Jablonici, okres Senica.

Dobrou správou pre všetkých, ktorí majú záujem urobiť podobné dielko, je, že dnešnému pozorovaniu má navyše nahrávať vhodná fáza mesiaca. Ten bude zapadať krátko po 22:20, a oblohu teda neosvetlí jeho svit. Najviac meteorov bude podľa astronómov možné pozorovať od polnoci približne do 04:00.

Pre najlepšie videnie meteorického roja odborníci radia odísť preč z mesta alebo z oblasti s jasným svetlom a sledovať oblohu pred svitaním. Žiara bude totiž vysoko nad obzorom. Pre tých, ktorí nevedia, kam presne sa pozerať, treba obrátiť pozornosť na severovýchod.

Meteorický roj Perzeíd je známy už 1755 rokov. Sú to prachové častice, ktoré na svojej dráhe zanechala rozpadnutá kométa Swift-Tuttle. Roj dostal názov podľa súhvezdia Persea, pretože v tomto súhvezdí majú jeho meteory radiant, čo je miesto na oblohe, odkiaľ akoby vylietajú.

Okrem Perzeíd sú tiež známe Leonidy, ktoré vyletujú zo súhvezdia Leva a objavujú sa okolo 18. novembra. Menej známe Geminidy možno pozorovať v decembri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu