Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováci, nepremeškajte jedinečné okamihy: Už dnes v noci sa odohrá úžasné vesmírne divadlo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: sita, astronomický ústav SAV)

PRAHA - Dnes v noci a v noci z piatka na sobotu budú môcť fanúšikovia astronómie pozorovať na nočnej oblohe meteorický roj Perzeíd. Hoci počasie pozorovaniu zatiaľ príliš nepraje, podľa astronómov aj predpovede meteorológov by sa v noci malo vyjasňovať. Tam, kde obloha nie je znečistená svetlom, by padajúce hviezdy mali byť dobre viditeľné.

Rok 2016 bude bohatý na astronomické úkazy: Na oblohe uvidíme tieto krásy

V čase medzi polnocou a štvrtou hodinou rannou by ľudia mohli uvidieť priemerne 70 meteorov za hodinu. Jav bude sprevádzať zoskupenie dorastajúceho Mesiaca, planét Mars a Saturn a jasné hviezdy.

Astronómovia odporúčajú pozorovanie s dobrým výhľadom na súhvezdia Persea, kde majú meteory radiant, čo je miesto, odkiaľ akoby vylietajú. Nie je ani potrebný žiadny ďalekohľad, meteory je možné vidieť voľným okom. Úkaz je podľa odborníkov najlepšie sledovať poležiačky, napríklad v spacáku alebo na ležadle.

Slováci, nepremeškajte jedinečné okamihy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Pôvodcom Perzeíd je rozpadnutá kométa Swift-Tuttle, ktorú objavili v roku 1862 a vo svojej dráhe zanecháva prachové čiastočky. Keď sa dráha Zeme skríži s dráhou kométy, čiastočky kometárneho prachu vletia vysokou rýchlosťou do zemskej atmosféry, trením o vzduch sa zahrievajú a vzplanú. Tak vznikajú jasné svetelné čiary na oblohe - meteory.

Viac o téme: Perzeidy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu