Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Túlavý diviak vystrašil mamičky na bratislavskom sídlisku: Pod oknami jedol dážďovky!

Po Kramároch pobehoval splašený diviak Zobraziť galériu (4)
Po Kramároch pobehoval splašený diviak (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Do hlavného mesta opäť zablúdili diviaky. Obyvateľov bratislavských Kramárov v pondelok vystrašilo divé zviera, ktoré splašene pobehovalo medzi panelákmi a usalašilo sa na tráve, kde sa len pár hodín pred tým hrali malé deti. "Krochkáča" v akcii sa podarilo zachytiť našej pozornej čitateľke, ktorej ako čerstvej mamičke diviak pobehujúci pod oknom nahnal poriadny strach. Nejde pritom o prvý a zrejme ani posledný prípad, kedy sa divé zvery zatúlali medzi Bratislavčanov. V zime ich z lesov vyháňal sneh, čo ich však na husto obývané sídlisko prilákalo tentoraz?

Vaše tipy

Podľa riaditeľa bratislavských lesov Vladimíra Kutku výskyt diviakov v tejto lokalite nie je až taký nezvyčajný. Hlásenia o ich pohybe na Kramároch dostávajú už pol roka pravidelne asi raz do mesiaca. Posledné dostali v pondelok večer. "Policajti volali kolegu, že je v záhrade na Magurskej diviak. Po príchode kolegu zistili, že diviak sa už vrátil do lesa," povedal nám Kutka.

Diviak sa vybral na lov dážďoviek do bratislavských záhrad.
Zobraziť galériu (4)
Diviak sa vybral na lov dážďoviek do bratislavských záhrad.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Túlavého krochkáča sa podarilo zachytiť aj našej čitateľke, ktorá pri pohľade z okna bytovky na Kramároch ostala v šoku. "Tak si tam bežkal medzi panelákmi na trávnatej ploche, na ktorej len pár hodín predtým deti hrali futbal," napísala nám. Diviaka zahliadla okolo 19:00 ako splašene pobehuje po sídlisku na Rozvodnej ulici.

Divé zviera prebehlo až na cestu, kde zmätene kľučkovalo medzi autami. "Utekal medzi autá,  jedno ho skoro zrazilo. Potom pokračoval medzi rodinné domy smerom do lesa ku Kamzíku," opísala diviačí výlet čitateľka. Podľa Kutku bratislavské diviaky strácajú prirodzenú plachosť a medzi bytovkami sa objavujú čoraz častejšie.

Splašeného diviaka takmer zrazilo auto.
Zobraziť galériu (4)
Splašeného diviaka takmer zrazilo auto.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Svedčia o tom aj prípady z konca januára, keď okrem diviakov na Kramáre zablúdili aj srny. Divú zver vtedy z lesa vyhnala hrubá vrstva snehu, čo ju však medzi ľudí prilákalo tentoraz? "Hlavnou potravou je momentálne hmyz, dážďovky a červíky, ktoré najlepšie nájdu v záhradách pod lesmi," vysvetlil Kutka. Bratislavčanom budú diviaky zrejme život strpčovať až do jesene, keď už budú mať v lese dostatok vhodnej potravy a nebudú ho opúšťať.

Obyvatelia by sa dovtedy mali vyzbrojiť trpezlivosťou a hlavne zvýšenou opatrnosťou. Podľa Kutku diviak na človeka sám od seba nezaútočí, treba si od nich zachovať bezpečný odstup. "Deti nech sa ho nesnažia hladiť, chytať, sám od seba nezaútočí, pokiaľ nie je zranený a necíti sa byť ohrozený," uviedol Kutka a dodal, že dodnes v Bratislave nezaznamenali žiadny prípad napadnutia človeka diviakom.

Bratislavský krochkáč sa po dobrodružnom výlete na Kramároch vrátil do lesa.
Zobraziť galériu (4)
Bratislavský krochkáč sa po dobrodružnom výlete na Kramároch vrátil do lesa.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu