Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šmejdi na prezentáciách útočia aj na slovenských seniorov: Drž hubu a navaľ mobil!

Obeťami podozrivých obchodníkov bývajú zväčša práve seniori.
Obeťami podozrivých obchodníkov bývajú zväčša práve seniori. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA – Šmejdi v akcii! Po tom, čo sme vám minulý týždeň predstavili český dokument, ktorý upozorňuje na ponižujúce a zastrašujúce praktiky obchodníkov pri prezentácii „výhodných“ produktov, ste nám viacerí do redakcie poslali vaše skúsenosti. To, že ide o manipuláciu najhrubšieho zrna, dokazujú aj vaše zážitky.

 

Výhra, za ktorú musíte zaplatiť? Exekúcia na krku, nátlak a nadávky. Predovšetkým dôchodcovia spadajú do skupiny najohrozenejších a najľahšie manipulovateľných, čo šikovní obchodníci patrične využívajú.

Nekvalitné a hlavne predražené hrnce či mixér za cenu luxusnej dovolenky pri mori tak nie sú ničím výnimočným. Skúsenosti našich čitateľov rozhodne možno označiť za užitočnú príručku predovšetkým pre tých skôr narodených.

 

Alojza: Nechcela som dať občiansky, povedali, nech držím hubu!

Raz som sa takejto akcie zúčastnila. Babka od susedov prišla, či by som nešla s ňou. Celkom ma to zaujímalo, ako to chodí a bol tam výlet – plavba po Baťovom kanáli. To, čo som zažila, neprajem nikomu. Keďže tam boli samí dôchodcovia, ja najmladšia, tak sa predvádzači hneď sústredili na mňa a "nenápadne" poznámkami zisťovali, čo som zač. Boli priehľadní ako sklo.

Vymývanie mozgov bolo neskutočné, je pravda, že dôchodcovia to vôbec nepostrehli. Pred samotným predajom multifunkčného robota nám porozdávali darčeky – indukčné dvojplatničky, akože zadarmo. Následne vyhlásili, aby sme si pripravili občianske preukazy, že si nás potrebujú zaevidovať. To som už nevydržala, postavila sa a povedala, nech to nerobia. Na to sa na mňa predvádzači oborili – doslova povedali – nech držím hubu. Na to som vstala, že idem volať manželovi, ktorý robí v justícii, vytrhli mi mobil a zamkli dvere.

Potom si uvedomili, čo urobili a mobil mi vrátil. Ja som volala políciu, tí prišli, zistili, že bolo všetko v poriadku a nakoniec som z toho vyšla, že ja som sa nevhodne chovala. Písomne som sa potom sťažovala predvádzacej firme, odpovedali, že vyvodia dôsledky. Aké bolo moje prekvapenie, keď o pol roka mi prišla pozvánka na ďalšiu predvádzaciu akciu. Kde zobrali moju adresu, mi je záhadou...

 

Danka: Ceny sú premrštené aj o 90 %

Ceny výrobkov na týchto predajných akciách sú navýšené o 90 % a to viem priamo od človeka, ktorý takúto firmu vlastní. Moja babka sa zúčastnila takejto akcie a povedali jej, že vyhrala od nich tovar. Babka sa potešila, ale sklamanie prišlo, keď jej prišla exekúcia. Za daný tovar, ktorý akože vyhrala, mala aj zaplatiť, ale to už jej asi zámerne nepovedali. V súčasnosti jej zo starobného dôchodku sťahujú nemalú sumu na úhradu exekúcie v súvislosti s týmto tovarom.

 

Daniela: Šmejd za cenu luxusnej dovolenky sme naozaj nečakali!

Naša 75-ročná prateta nám chcela kúpiť svadobný dar. Už keď nám telefonovala, že nám kúpila sadu titánových hrncov a mixér, sme si mysleli, že pôjde o niečo z podobnej prezentácie. Avšak skutočne sme nečakali až taký šmejd.

Sada hrncov, ktorú sme dostali, má od titánu veľmi veľmi ďaleko. Samotné pokrievky na hrnce sa na hrnci kývu, vôbec nedoliehajú. Po prvom umytí začal tento „titánový hrniec“ zospodu hrdzavieť. Môžem vám povedať, že v tomto variť nehodláme, lebo sa bojíme o svoje zdravie.

Úplný vrchol bol mixér. Obrovská honosná škatuľa, samotný mixér je paródia na spotrebič. Tridsať nástavcov, obrovské neskladné prevedenie, lacný tenký plast, ktorého časti sa zlomia bežným vložením do umývačky riadu a samotný motor – to je na smiech.

Mixér má dva rýchlostné stupne, keď ho však chcem zapnúť, musím použiť silu. Keď chcem niečo počas mixovania vsypať dnu, musím stáť na špičkách, lebo je tak neprakticky vysoký. A to mám 173 cm, takže nie som najmenšia.

A to najdôležitejšie. Čokoľvek do mixéra počas mixovania vsypete, tak ako je to v návode, ostáva len na povrchu. Proste sa vám to nezmieša. Mala som chuť vyhodiť to z okna. Mixér vraj aj odšťavuje, ale môj budúci manžel sa bojí ma s ním nechať samu, lebo je podľa neho životu nebezpečný.

Čo je ÚPLNE najhoršie, je to, že sme si vyhľadali na internete výrobcu a s hrôzou sme zistili, koľko tento výrobok stál. Hrnce 40 tisíc CZK a mixér 45 tisíc CZK. Ja by som za to dala tak 15 eur!

Verím, že naša prateta zaplatila len jedno z toho a druhé dostala zadarmo, ale po tom sme nechceli pátrať, lebo je staručká a nechceli sme jej spôsobiť nepríjemný pocit, že nám kúpila niečo, čo sa nám nepáči. Chceli sme kontaktovať výrobcu, aby nám to vysvetlil, ale bohužiaľ, na ich stránke kontakt neexistuje.

Rozhodli sme sa to neriešiť, lebo nechceme zarmútiť našu tetičku, ale samozrejme, že sme si vedomí, že títo predajcovia presne toto chcú.

 

Lumir2: Obchodníkov učia, ako oblbnúť starých ľudí

Bol som na zopár akciách a boli tam aj dôchodcovia. Je až neuveriteľné, ako sa dajú zmanipulovať. Mňa zaujímal jeden výrobok, ktorý som si chcel pozrieť, ale po zhliadnutí som na mieste zistil, že je to totálna pi.... Takíto "obchodníci" sú na to školení ako oblbnúť starých ľudí. Po skúsenosti ignorujem takéto predvádzačky.

 

Takto s obchodníkmi vybabrala Deniku

Včera ma navštívili šmejdi z firmy z Dubnice. Vraj som vyhrala super mixér, ale že u mňa musia spraviť predvádzačku nejakých hrncov. Tak som ich pekne poslala na vymyslenú adresu, kde včera krúžili autom a vypytovali sa na vymyslenú osobu, no čo. Keď už okrádajú ľudí, nech majú trošku vzrúša.

 

Peter: Obchodníčka ma obalamutila rečami o vykradnutí bytu

Ale sú aj iní. Obchodníčka s preukazom z jednej prievidzskej firmy ma tak obalamutila vymeniť zámok na dverách. Stále ma prehovárala a keď som nechcel, povedala, že podpíšeme zmluvu. Vravela, že aj minule jedni odišli len na hodinu do obchodu a vykradli im byt, tak som podľahol a podpísal.

Až neskôr som si uvedomil, že som im dal 268 eur, čo je moc a dokonca sme museli stále zamykať, lebo sa nám otvárali dvere. Reklamoval som to, ale nechceli to uznať. Syn napokon vymenil zámok o 160 eur lacnejší a lepší.

 

Trailer k českému dokumentu Šmejdi

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu