Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na festivale Jeden svet stretnete hostí z Tuniska, Tibetu, Mozambiku, či Barmy

Na festivale Jeden svet stretnete hostí z Tuniska, Tibetu, Mozambiku, či Barmy Zobraziť galériu (4)
Na festivale Jeden svet stretnete hostí z Tuniska, Tibetu, Mozambiku, či Barmy (Zdroj: jedensvet.sk)

Ako sa darí obyvateľom krajín „arabského sveta“ budovať novú demokratickú spoločnosť? Nie je to jednoduché a mnohí sú z vývoja situácie necelé dva roky po sérii arabských revolúcií sklamaní. Hovorí o tom viacero filmov, ktoré uvidíte na 13. ročníku medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý sa v Bratislave začne v pondelok 03. decembra a potrvá do 09. decembra (Späť na Tahrír – otvárací film 13.ročníka festivalu; Nedáme sa umlčať; Fallega 2011..).

Snímky prinášajú autentické svedectvá účastníkov demonštrácií a ich pohľady na súčasný vývoj v krajinách. Frustráciu, ale aj odhodlanie občanov napriek komplikáciám budovať novú, slobodnú spoločnosť. Návštevníci festivalu však majú jedinečnú príležitosť dozvedieť sa o situácii v Tunisku, kde sa arabské revolúcie začali, priamo od dvoch mladých žien, ktoré tam žijú a snažia sa prispievať k pozitívnym zmenám. Privítame tuniskú aktivistku Ben Fredj Nozhu  a nezávislú tuniskú novinárku Mtiri Hajer .

 Je mnoho krajín, kde sa žije oveľa horšie ako na Slovensku. Vlastne – ľudia tam zažívajú podobnú alebo ešte horšiu neslobodu ako my pred vyše 20 rokmi. Svoje o tom vedia obyvatelia „poslednej európskej diktatúry“ – Bieloruska. O živote v Lukašenkovom režime sa dozviete z viacerých dokumentov (Bieloruský sen, Posledný európsky diktátor), ale aj od ďalšieho vzácneho hosťa – básnika Vitala Ryžkova.

Porušovanie ľudských práv je na dennom poriadku ešte stále aj v Barme, v Palestíne, v Číne,  v Afganistane, či na Kube a v ďalších krajinách. V tejto súvislosti možno spomenúť hostí, ktorí o tom vedia svoje a môžete ich na festivale Jeden svet stretnúť. Z Mozambiku príde Victoria Massingue, Mariana Tembe a Vasco Covane – protagonisti filmu Body and Soul. Diskutovať môžete aj s dvomi tibetskými azylantmi – Jampom Tashim a Sonamom Wangdom. Nemenej zaujímavé bude stretnutie s hosťami z Barmy – aktivistkami Juliou Tarip a Zawom Banom.

Mnohé filmy zahraničných aj slovenských dokumentaristov, ktoré prinesie festival Jeden svet získali prestížne medzinárodné ocenenia. Pripravujeme aj množstvo podnetných diskusií o situácii vo svete, ale tiež na Slovensku. Podrobnosti o programe, zahraničných hosťoch, o dokumentoch a jednotlivých filmových sekciách na: http://www.jedensvet.sk/.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu