Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kaliňák: Počet extrémistických útokov klesol!

Minister vnútra Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Extrémisti na Slovensku opäť raz ukázali svoju silu. Vo dvoch slovenských mestách neonacisti brutálne napadli ľudí, ktorých bili palicami. Na otázky, ako sa polícia snaží eliminovať neonacistické skupiny, odpovedal minister vnútra Robert Kaliňák.

Ako vnímate posledné útoky extrémistov v Nitre a Banskej Bystrici?

- Samozrejme, že každý takýto útok je nepríjemný. Dôležité je, že v oboch prípadoch polícia razantne koná. V Nitre už zadržala a obvinila 6 osôb. Pripomínam, že z výtržníctva, lebo extrémistický prvok sa zatiaľ nepreukázal. V Banskej Bystrici boli hliadky veľmi rýchlo na mieste incidentu a už sa začalo trestné stíhanie vo veci podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov.

Útok v Nitre najprv polícia nechcela pripustiť, dnes obvinila šiestich ľudí, vrátane mladíka, ktorého meno sa spája s útokom na Hedvigu Malinovú. Má polícia informácie o extrémistických skupinách, ktoré by pôsobili v Nitre?

- V tejto chvíli je už jasné, že zo strany polície išlo o taktický variant, ktorý sa ukázal ako úspešný. Výsledkom je šesť obvinených. Aj následná rozsiahla akcia ukázala, že polícia má tieto skupiny v regióne zmapované.

Nemala polícia tvrdšie zasiahnuť proti extrémistom spomedzi futbalových fanúšikov, ktorí otvorene propagujú fašizmus? Napríklad v prípade bojovej zástavy pripomínajúcej vlajku nacistov trnavského fanklubu...

- Polícia môže konať len v rozsahu, ktorý jej poskytuje zákon. Ak sú symboly len podobné, veľmi ťažko sa aj podľa oslovených odborníkov takýto prejav postihuje. V rámci aktuálnej novelizácie trestných kódexov však máme návrhy, ktorými chceme tento stav zmeniť.

Aké kroky robí ministerstvo vnútra v boji s extrémizmom? Mali by sa ľudia extrémistických skupín na Slovensku obávať?

- Okrem spomínaných návrhov v rámci novelizácie trestných kódexov pripravujeme aj legislatívny zámer zákona o boji proti extrémizmu a terorizmu. Na návrh mimovládnych organizácií chceme zriadiť aj post koordinátora a poradcu ministra pre spomínanú problematiku. Navyše polícia už viackrát ukázala, že tieto prejavy nebude tolerovať. Podľa štatistík počet extrémistických trestných činov oproti minulému roku klesol.

Je podľa vás počet ľudí v polícii, ktorí sa zaoberajú extrémizmom, dostatočný?

- Problém nie je ani tak v počte ako v špecializácii. Snažíme sa systém nastaviť tak, aby sme týchto ľudí odbremenili od bežnej agendy, aby sa venovali len problematike extrémizmu.

O týždeň si pripomenieme 2 roky od vraždy Daniela Tupého, ktorý zomrel po brutálnom útoku extrémistov. Myslíte, že po takom dlhom čase polícia ukončí vyšetrovanie s úspešným koncom?

- Nie som pesimistom aj keď okolnosti, za akých sa vražda stala, výrazne sťažujú prácu policajtov. Aj preto som zriadil špecializovaný tím zložený zo zástupcov viaviacerých policajných útvarov, ktorý má širší záber, a pevne verím, že vnesie do prípadu nový vietor.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu