Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pri útoku skínov mal byť aj Robert B., údajný útočník na Hedvigu

Robert B. je hlavný podozrivý v kauze Hedviga M.
Robert B. je hlavný podozrivý v kauze Hedviga M. (Zdroj: Nový Čas)

NITRA - Polícia obvinila z výtržníctva piatich mladíkov, ktorí mali nedávno napadnúť palicami skupinu ľudí pred nitrianskym Starým divadlom.

Riaditeľ polície v Nitrianskom kraji Ján Štark na tlačovej konferencii potvrdil, že jeden z obvinených vystupoval aj v prípade údajného prepadnutia študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej. Policajný šéf tiež pripustil, že v Nitre sú problémy s extrémizmom.

"Pred vchodom do Starého divadla skupina mladých ľudí bez udania dôvodu napadla skupinu ľudí a s tyčami a palicami ich udierali do rôznych častí tela," povedal novinárom Štark. Obvineniu z výtržníctva čelí päť osôb, na ďalšieho sa obvinenie má spracovať dnes, dodal.

Policajný šéf odmietol obvinenia, že polícia sa prípadom spočiatku nezaoberala, a že v meste nedostatočne bojuje proti extrémizmu. "Keďže sa na začiatku nikto zo svedkov ani poškodených neprihlásil, (...) zvolili sme taktický variant. Potrebovali sme vyprovokovať reakciu, a preto sme do médií oznámili, že doterajšie vyšetrovanie nepreukázalo, že sa mal vôbec incident stať," tvrdil Štark. Dodal, že o krokoch polície bol priebežne informovaný minister vnútra Robert Kaliňák.

Medzi obvinenými je aj 17-ročný Robert B., ktorý údajne patril k podozrivým z napadnutia Malinovej. "Jedná sa o osobu, ktorá je preverovaná v súvislosti s Hedvigou Malinovou," potvrdil Štark. Polícia ho tiež obvinila z lúpeže a navrhla poslať do vyšetrovacej väzby, čomu však podľa Štarka prokuratúra nevyhovela. Policajný riaditeľ zdôraznil, že prípad lúpeže nesúvisí s kauzou Hedvigy Malinovej ani s vyšetrovaným útokom.

Robert B. sa podľa Rádia Expres k útoku pred divadlom priznal a označil aj ďalších útočníkov. Obvineného mladíka označil za hlavného podozrivého v prípade Malinovej iný svedok. Neskôr tohto svedka podľa Malinovej advokáta Romana Kvasnicu niekto prepadol a zbil, polícia to dnes však nepotvrdila.

Prípad údajného prepadnutia maďarskej študentky v Nitre vlani vzbudil rozruch nielen na Slovensku, ale aj v susednom Maďarsku. Polícia však neskôr vyhlásila, že Malinová si útok vymyslela a začala ju stíhať z krivého obvinenia.

Po incidente v Nitre sa zas začali množiť hlasy upozorňujúce na rastúce prejavy extrémizmu v tomto krajskom meste, kde pôsobí napríklad extrémistické združenie Národný odpor či nacionalisticky orientované Slovenské hnutie obrody.

Štark pripustil, že v Nitre sú problémy s extrémizmom. Situáciu bez bližších podrobností označil za "stav, ktorý si vyžaduje pozornosť". Incident pred divadlom však polícia podľa neho zatiaľ nevyšetruje ako rasovo motivovaný.

Médiá nedávno informovali aj o útoku v nitrianskom rockovom klube Stará pekáreň, kde údajne neonacisti zbili okrem iného aj bubeníka českej kapely. Prípad sa však podľa Štarka zatiaľ objasniť nepodarilo. "Útok v Starej pekárni stále šetríme," poznamenal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu