Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Macháčková: Nie je správne, že Za slušné Slovensko podporuje iba nezávislých kandidátov

Katarína Macháčková
Katarína Macháčková (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

BRATISLAVA - Nezaradená poslankyňa Národnej rady SR a spoluzakladateľka mimoparlamentnej politickej strany SPOLU - občianska demokracia Katarína Macháčková nepovažuje za správne, že iniciatíva Za slušné Slovensko podporuje v komunálnych voľbách iba nezávislých kandidátov.

Uviedla to v rozhovore s tým, že hodnotní ľudia môžu byť aj v politických stranách. „Je dobré, že vyjadrili svoj názor na situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, že organizovali protesty. Osobne však nepovažujem za dobrý krok, že podporujú výlučne nezávislých kandidátov. Vytvárať takto nepriamo z politických strán niečo, čo je automaticky zlé, s tým sa nestotožňujem,“ vyhlásila Macháčková.

Iniciatíva Za slušné Slovensko podporí v nadchádzajúcich komunálnych voľbách nezávislých kandidátov. Jej predstavitelia to oznámili 2. júla na tlačovej konferencii, kde tiež predstavili prvé tri mená - Matúš Vallo, kandidát na primátora Bratislavy, Peter Fiabáne, kandidát v Žiline a Marek Hatas v Nitre. Ako ďalej uviedli predstavitelia občianskej iniciatívy, podporia v každom meste iba jedného kandidáta, za ktorého prácu a volebný program sa vedia zaručiť. Ak chcú konkrétni kandidáti počítať s podporou iniciatívy, musia splniť niekoľko základných požiadaviek.

Musia byť nezávislými, financovanie ich volebnej kampane musí byť transparentné a prehľadné a svoju ambíciu uchádzať sa o post starostu či poslanca musia oznámiť ešte pred ohlásenou podporou iniciatívy Za slušné Slovensko. Jej predstavitelia si zároveň uvedomujú, že nepriamo vstupujú do politického zápasu, podľa vlastných slov však chcú veci meniť k lepšiemu.

„Predstavujeme našu víziu pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami, ktorá sa volá Slušné mestá a obce Slovenska. V rámci nej podporíme kandidátov, ktorí sú s touto myšlienkou stotožnení a splnia základné pravidlá. V prípade ich zvolenia napríklad žiadame, aby sa pravidelne organizovali verejné sedenia s občanmi, kde by sa robil akýsi odpočet opatrení, prijatých zmien a ďalších plánov. Prihlásiť sa k tejto vízii môže každý nezávislý kandidát,” povedal jeden z predstaviteľov Juraj Šeliga. Za slušné Slovensko nepodporí iba kandidátov, ktorí majú podporu vládneho Smeru-SD či strany Mariana Kotlebu ĽS NS. V prípade podpory iných politických strán či subjektov však musí konkrétny kandidát spĺňať štatút nezávislého

Viac o téme: Katarína MacháčkováZa slušné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu