Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Doteraz nezverejnené zábery z okupácie 1968: VIDEO Cudzinca, ktorý zachytil atmosféru obsadenia Československa

Unikátne zábery z prvého dňa okupácie
Unikátne zábery z prvého dňa okupácie (Zdroj: Facebook/Archiv ČT24)

BRATISLAVA/PRAHA - Slovensko si dnes pripomína 50. výročie okupácie Československa. Česká televízia odvysielala doteraz nezverejnené zábery z 21. augusta. Zábery zhotovil katalánsky obchodník s textilom, ktorý bol v Prahe v tej dobe služobne.

Česká televízia ČT24 včera zverejnila unikátne farebné zábery z 21. augusta, ktoré zachytili atmosféru okupácie. Katalánsky obchodník s tectilom Josep Maria García-Planas zachytil atmosféru v Prahe a na hraničnom priechode c Rakúskom. 

Unikátne zábery

Unikátne farebné nemé zábery zhotovil na 35 milimetrový film v prvý deň okupácie. Muž bol v tej dobe v Prahe služobne. „Jeho syn Plàcid García-Planas Marcet pridal do záberov hudbu a načítal k videu otcov pôvodný komentár,“ uviedla ČT24.

Okupácia 1968

V noci z 20. na 21. augusta sa začala okupácia Československa armádami piatich štátov Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom. Pár minúť po 23. hodine 20. augusta prekročili hranice Československa státisíce vojakov piatich krajín - Sovietskeho zväzu, Poľska, Maďarska, Bulharska a Východného Nemecka. Sovietsky veľvyslanec informoval o invázii prezidenta Ludvíka Svobodu. Ráno zatkli prvého tajomníka Alexandra Dubčeka spolu s ďalšími čelnými predstaviteľmi komunistickej strany. Obsadenie suverénneho štátu, v ktorom občania demokratickým spôsobom hľadali východiská z nahromadených problémov, malo závažné dôsledky pre našu spoločnosť.

 

Viac o téme: 1968OkupáciaČeskoslovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu