Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Bývalí politickí väzni, politici aj verejnosť si uctili obete okupácie

Ministerka školstva Martina Lubyová (tretia zľava), minister obrany Peter Gajdoš (štvrtý zľava) a podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (piata zľava) počas pietneho aktu kladenia vencov. Zobraziť galériu (6)
Ministerka školstva Martina Lubyová (tretia zľava), minister obrany Peter Gajdoš (štvrtý zľava) a podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (piata zľava) počas pietneho aktu kladenia vencov. (Zdroj: SITA/MO SR)

BRATISLAVA - Bývalí politickí väzni, politici, veľvyslanci, vojaci a verejnosť si v utorok pri pamätnej tabuli pred Univerzitou Komenského v Bratislave uctili pamiatku obetí okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

Kladenie vencov pri príležitosti 50. výročia okupácie Československa

"Stojíme na mieste, kde vyhasli tri ľudské životy a dnes si uctíme aj všetkých ostatných, ktorí zomreli ako obete okupácie," privítal hostí Peter Sandtner, predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS), ktorá podujatie každoročne organizuje.

VIDEO Bývalí politickí väzni,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/MO SR)

"Do väzníc prišli ďalší politickí väzni, prví práve za aktívnu účasť na 21. auguste. Množstvo ľudí tiež bolo väznených za protesty na prvé výročie okupácie v roku 1969," vysvetlil Sandtner dôvod, prečo je pre KPVS tento dátum taký dôležitý. "De facto sme boli obeťami okupácie všetci okrem hŕstky kolaborantov," doplnil ho poslanec Národnej rady (NR) SR a bývalý politický väzeň Ján Budaj (OĽaNO).

Predseda NR SR Andrej Danko a bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský počas pietneho aktu kladenia vencov k pamätnej tabuli Danky Košanovej, Stanislava Siváka a kpt. Jána Holíka.
Zobraziť galériu (6)
Predseda NR SR Andrej Danko a bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský počas pietneho aktu kladenia vencov k pamätnej tabuli Danky Košanovej, Stanislava Siváka a kpt. Jána Holíka.  (Zdroj: SITA/MO SR)

Pietnej spomienky sa zúčastnili aj predseda NR SR Andrej Danko (SNS), podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd), minister obrany Peter Gajdoš (SNS), ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nom. SNS) a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS), štátni tajomníci, koaliční aj opoziční poslanci NR SR, europoslanec Ivan Štefanec, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, viacerí veľvyslanci, zástupcovia veľvyslanectiev aj vojenskí hodnostári. Obete okupácie si prišiel uctiť aj minister zahraničných vecí Rumunska Teodor-Viorel Melescanu, ktorý je na dvojdňovej návšteve Slovenska.

VIDEO Bývalí politickí väzni,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/MO SR)

Okrem politikov, veľvyslancov a vojakov prišli aj zástupcovia viacerých hnutí a iniciatív, vrátane iniciatívy Za Slušné Slovensko. "Odvážna obeta nevinných, ktorí sa nezľakli okupantov, je pre nás výzvou a motiváciou aj naďalej pokračovať v zápase o slušné Slovensko," vyhlásili pri tejto príležitosti.

VIDEO Bývalí politickí väzni,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/MO SR)

VIDEO Bývalí politickí väzni,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Viac o téme: 1968Univerzita KomenskéhoOkupácia ČeskoslovenskáRuská invázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu