Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si v Bratislave uctilo aj 15 veľvyslancov

Ján Kuciak
Ján Kuciak (Zdroj: telkac.zoznam.sk)

BRATISLAVA - Pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej si uctilo v piatok v Bratislave aj 15 veľvyslancov. Udialo sa tak na Námestí SNP, kde má zavraždená dvojica pomník. Na spomienke sa zúčastnili veľvyslanci USA, Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska, Kanady a iných krajín.

"V tento smutný deň spomíname na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Zomreli, pretože Ján bojoval za pravdu. Viac ako kedykoľvek musíme chrániť slobodu médií a bojovať proti korupcii," uviedla americká veľvyslankyňa Bridget Brink. Americké veľvyslanectvo spomienku organizovalo.

Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený na 15-ročný trest odňatia slobody. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný.

Novinára Jána Kuciaka zavraždili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

Viac o téme: VýročieVraždaVeľvyslanciSlovenskoJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu