Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lustrovanie novinárov sa možno nevyšetrí: Zo spisu zmizol dôležitý dôkaz

Policajti namočení v lustrácii: Milan Miháli, Pavol Vorobjov, Michal Zubčák
Policajti namočení v lustrácii: Milan Miháli, Pavol Vorobjov, Michal Zubčák (Zdroj: Ján Zemiar, Facebook)

BRATISLAVA - Vyšetrovanie lustrácie novinárov, medzi ktorými bol aj zavraždený Ján Kuciak, stále pokračuje. Niektorí však vyjadrili obavu, že nebude nikdy ukončené. Vo vyšetrovacom spise sa nenachádza príloha, podľa ktorej sa dal stotožniť páchateľ.

Medzi lustrovanými a sledovanými novinármi bola aj Zuzana Petková, šéfka Nadácie Zastavme korupciu. Práve ona na sociálnej sieti informovala o chýbajúcom zozname novinárov. Na ňom mali byť rukou napísané mená všetkých tých, ktorých lustrovali alebo sa ich lustrovať chystali. 

Kauza lustrácie novinárov naberá obludné rozmery! Policajti hľadali informácie na ďalšie známe mená

Petková tak vyjadrila pochybnosť, že vyšetrovanie bude ukončené. "Inak príloha, na ktorej malo byť rukou napísané, koho majú lustrovať, sa záhadne stratila. Nie je súčasťou vyšetrovacieho spisu, teda nemožno stotožniť páchateľa, ktorý lístok vyhotovil. Vyšetrovanie lustrácií novinárov tak pôjde do stratena," napísala Petková. "Verím, že aspoň Kuciakovo lustrovanie, ktoré rieši inšpekcia samostatne, dotiahnu do obžaloby Vorobjova a spol..," dodala šéfka Nadácie.

Zároveň tvrdí aj to, že lustrovanie Jána Kuciaka nemohlo súvisieť s kauzou Rybanič, ako to hovoril bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. 

"Gašpar vypovedal, že Kuciaka lustrovali v "tom istom hárku" ako nás ostatných novinárov v kauze Rybanič. Akurát, že nás lustrovali vo februári a v marci dostal v obálke naše údaje Tóth, aby nás mohol sledovať. A Jana lustrovali až na jeseň (asi vtedy si ho všimol intenzívnejšie Kočner a začal mu liezť na nervy). Čiže to nemohlo byť v súvislosti s kauzou Rybanič ani náhodou," tvrdí Petková. 

Kauza lustrovanie novinárov

V kauze lustrácie Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie ešte v apríli tohto roku pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, ozrejmil vtedy rezort vnútra.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar začiatkom marca vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia Vorobjova, že v roku 2017 mal dať pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vorobjovove tvrdenia označil za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič.

Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) vtedy podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že vo výpovedi Gašpara nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.

Viac o téme: Ján KuciakLustrácia novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu