Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyšetrovanie vraždy Jána a Martiny a maltskej novinárky znepokojuje aj Brusel: Slová, z ktorých mrazí

Ján Kuciak a Daphne Caruanová Galiziová
Ján Kuciak a Daphne Caruanová Galiziová (Zdroj: TASR/Aktuality.sk via AP,SITA/The Malta Independent)

BRUSEL - Európsky parlament v utorok zriadil poslaneckú skupinu, ktorá bude monitorovať vyšetrovanie vrážd slovenských novinárov Jána Kuciaka a maltskej reportérky Daphne Caruanovej Galiziovej. V skupine budú zástupcovia všetkých parlamentných politických zoskupení, informovala agentúra Reuters.

Parlamentný výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci v utorok zároveň vo vyhlásení uviedol, že je "znepokojený nedostatkom pokroku" v národnom vyšetrovaní oboch káuz, správami o zastrašovaní novinárov a pretrvávajúcimi obvineniami z korupcie a podvodov. Podobne sa podľa Reuters vyjadrila tiež únijna policajná agentúra Europol.

Maltská investigatívna reportérka Caruanová Galiziová bola zavraždená vlani v októbri. Pod jej autom vybuchla nálož, strojca činu doteraz nebol zadržaný. Maltská polícia v súvislosti s vraždou Galiziovej drží vo väzbe tri osoby, ktoré sú obvinené z kladenia a odpálenie bomby. Prokurátori ani polícia o motíve vraždy žiadne verejné vyhlásenia neurobili. Špekuluje sa o napojení vrahov na najvyššiu maltskú politiku.

Europoslanci, ktorí Maltu navštívili, minulý týždeň konštatovali, že vyšetrovanie je "vážne ohrozené". Upozornili, že prokurátor poverený prípadom dostal ponuku na vyššiu pozíciu, a vo vyšetrovaní by tak v podstate nemohol pokračovať.

Vypátraní neboli ani vrahovia Kuciaka a jeho snúbenice. Dvojica bola zastrelená vo februári vo svojom dome neďaleko Trnavy. Vedenie polície ako najpravdepodobnejší motív vraždy označilo Kuciakovu investigatívnu prácu. Slovenská polícia už krátko po vražde čelila kritike odborníkov za to, že k vyšetrovaniu tiel neprizvali súdneho lekára, ale patológa, ktorý prednáša histológiu.

Viac o téme: VyšetrovanieDaphne Caruanová GaliziováJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu