Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nové detaily o prevodoch Antonina Vadalu: Do 100-tisícových obchodov zapojená aj Trošková

Trošková a Vadala Zobraziť galériu (3)
Trošková a Vadala (Zdroj: Topky.sk, FB/A.V., FB/M.T.B)

BRATISLAVA – Antonino Vadala, ktorého zatkla polícia pre obvinenia z medzinárodného zatykača o tom, že sa podieľal na drogovej trestnej činnosti a praní špinavých peňazí, má toho na rováši oveľa viac. A do všetkého je zapletená aj bývalá hlavná štátna radkyňa Roberta Fica, Mária Trošková.

Podľa materiálov, ktoré má k dispozícii týždenník Trend, Antonino Vadala nebol len poľnohospodárom na Slovensku. Robil aj opakované stotisícové neobvyklé obchodné operácie aj cez slovenské firmy už v roku 2011.

Nové detaily o prevodoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Za jednu takú – neobvyklú – je označená aj polmiliónová transakcia, ktorá súvisí s Máriou Troškovou. Táto finančná operácia sa mala uskutočniť len mesiac po tom, čo Trošková začala podnikať s Vadalom. Ide o prevod 540-tisíc eur, ktorý sa týka Vadalovej firmy AV – Real.

Posledný článok novinára aktuality.sk Jána Kuciaka: Chápadlá mafie siahajú do slovenskej politiky

V tejto súvislosti sa spomína aj M. Trošková. Z materiálov, ktoré má týždenník k dispozícii, však nie je jasné, či prevod realizovala ona alebo mala splnomocnenie konať v mene spomínanej firmy. Ficova Mária, ktorá bola donedávna jeho hlavnou štátnou radkyňou, sa zúčastňovala rokovaní s najvyššími predstaviteľmi štátov.

Vadalova firma pritom figurovala v trestnom oznámení, podľa ktorého sa cez AV – Real mali presunúť 3 byty s cieľom vyžiadať si od štátu vratku DPH. Aj na toto upozorňoval zavraždený novinár Ján Kuciak vo svojom poslednom článku. Trošková mala okrem pracovného vzťahu s Vadalom aj milenecký. No v čase, kedy sa prevod bytov uskutočnil – v máji 2011 – nemala s firmou AV –Real nič spoločné.

Nové detaily o prevodoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Teda oficiálne. Bola však spoluvlastníčkou firmy Gia Management, tiež s Antoninom Vadalom. Transakcia sa uskutočnila len mesiac po tom, čo Trošková začala s Vadalom podnikať. Týždenník sa snažil skontaktovať sa aj s Ficovou bývalou radkyňou, no nepodarilo sa mu to. Jej mama, ktorá nedávno poskytla zavádzajúce informácie o tom, že s Vadalom už nekomunikujú, kontakt na dcéru nedala.

Aj keď Robert Fico informoval, že Trošková sa vzdáva svojej funkcie len dočasne, z Úradu vlády prišla odpoveď, že Mária Trošková tam už nepracuje. Antonino Vadala je momentálne vo väzbe na základe medzinárodného zatykača pre drogy a pranie špinavých peňazí.

Viac o téme: Robert FicoMária TroškováAntonino VadalaJán Kuciak. AllForJan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu