Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vražda slovenského novinára otriasla aj Francúzskom: Udalosť v krajine prežívajú dramaticky

(Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Vražda investigatívneho novinára a jeho priateľky otriasla aj Francúzskom. Slovensko má však aj vo svetle tejto situácie stále miesto v jadre Európy. Uviedli to v stredu poslanci francúzskej parlamentnej skupiny francúzsko-slovenského priateľstva.

Obrovský záujem amerických médií o Slovensko: O vražde Jána Kuciaka píšu každý deň

V rámci pracovnej návštevy v Bratislave so slovenskými partnermi diskutovali aj o posilnení spolupráce medzi krajinami, energetike či významných výročiach, ktoré si SR pripomína v roku 2018.

Vražda slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej ani Francúzov nezanechala chladných, tvrdia poslanci. "Francúzske médiá sa tejto téme venovali a udalosť sa v krajine prežíva dramaticky. Nie je to niečo, čo by bolo bežné. Európa je stelesnením demokracie a za takouto udalosťou je spochybnenie jej základov, ktoré nás majú spájať," vyhlásil francúzsky poslanec a člen obranného výboru Laurent Furst.

Predseda skupiny priateľstva Xavier Batut pripomenul, že "vo Francúzsku sa podobná udalosť okrem útoku na redakciu Charlie Hebdo neudiala a po tomto útoku sa u nás politické strany zjednotili". "Kolektívne sme žiadali, aby bola situácia osvetlená. Najprv je potrebné, aby bolo ukončené vyšetrovanie. Slovenská vláda je pre nás stále legitímnym partnerom," doplnil ho Furst.

Napriek posledným udalostiam, piati predstavitelia francúzskeho parlamentu, ktorí navštívili Bratislavu, veria, že Slovensko má svoje miesto v jadre Európy. "Dramatické udalosti, ktoré sa na Slovensku odohrali, nezmenia náš názor. My dôverujeme Slovensku, keď hovorí, že sa hlási k jadru Európy." Slovensko podľa nich v rámci Vyšehradskej skupiny (V4) predstavuje akýsi "motor", ktorý je rešpektovaný, a mal by byť príkladom pre ostatné krajiny V4.

ROZHOVOR Robila s Kuciakom na veľkých kauzách: Mrazivé zistenie v deň vraždy

Francúzski poslanci sa v stredu stretli aj so svojimi slovenskými kolegami a venovali sa posilneniu spolupráce medzi krajinami. V tejto súvislosti neopomenuli rozvoj cestovného ruchu. Hovorili aj o posilňovaní strategického partnerstva, pričom vyzdvihli dôležitosť výučby francúzskeho jazyka a projektu Erasmus, ktoré v tejto oblasti predstavujú veľký prínos a je dôležité ich zveľaďovať. Diskutovali aj o energetike, pričom zdôraznili podstatu investovania do výskumov v tejto oblasti. Načrtli aj tému budovania nadnárodných elektrických sietí v Európe.

V kontexte významných výročí poslanec Frédéric Petit upozornil na plánované podujatie, ktoré sa má vo Francúzsku uskutočniť v októbri tohto roku a pripomenúť si 100. výročie konca prvej svetovej vojny a v rámci toho aj vznik Československej republiky. Na oslavách by sa mal zúčastniť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: VraždaFrancúzskoJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu