Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vražda Jána Kuciaka otriasla celou Európou: Dostala sa až do europarlamentu

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRUSEL - Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) odobrila v stredu návrh z dielne Európskej ľudovej strany (EĽS/EPP), aby sa vražda slovenského investigatívneho novinára a jeho priateľky dostala do oficiálneho programu budúcotýždňového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu. Europoslanci budú o záležitosti hovoriť v stredu 14. marca popoludní.

ROZHOVOR Robila s Kuciakom na veľkých kauzách: Mrazivé zistenie v deň vraždy

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) v rozhovore upozornil, že vražda novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej otriasla celou Európou a nenechala nikoho chladným ani v Európskom parlamente. "Preto, keď som prišiel s návrhom na osobitnú debatu na túto tému, tak na pôde Európskej ľudovej strany som okamžite získal podporu, a tá cez svojho predsedu Manfreda Webera navrhuje rokovanie o tejto téme na plenárnej schôdzi v Štrasburgu," opísal situáciu Štefanec.

Upozornil, že debata na štrasburskej plenárke bude nielen o výmene informácií, ale bude zakončená aj rezolúciou. Tak, ako to bolo aj vlani po vražde maltskej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej.

"Pripravím návrh rezolúcie k tomuto bodu a všetci sú vítaní prispieť so svojimi pripomienkami," odkázal Štefanec na ostatných europoslancov a politické frakcie v EP. Podľa jeho slov konečný text rezolúcie bude závisieť aj od ďalšieho vývoja udalostí na Slovensku, lebo vyšetrovanie prípadu stále prebieha.

Rezolúciu bude EP schvaľovať o mesiac na aprílovom plenárnom zasadnutí, cieľom je poskytnúť všetkým stranám čas na prípravu a zohľadniť výsledky osobitnej kontrolnej misie europoslancov, vyslanej na Slovensko.

Štefanec zdôraznil, že EP rešpektuje národné kompetencie vo vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy a má úprimný záujem na tom, aby pravda bola odhalená. Na strane druhej však sú niektoré pochybnosti o práci polície aj vzhľadom na to, že polícia zlyhala pri ochrane Jána Kuciaka, ktorý vlani oznámil, že bol predmetom vyhrážok. Poslanec v tejto súvislosti zľahčovanie tohto oznámenia zo strany ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka označil za "škandalózne".

Frakcia EPP chcela zaradiť prípad vraždy Kuciaka a Kušnírovej už do minulotýždňového programu plenárneho zasadnutia EP v Bruseli, v prvých dňoch po oznámení tohto zločinu, ako však upozornil Štefanec, proti bola najmä politická skupina socialistov a demokratov (S&D) a priamu podporu vyslovila iba skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Pre tento "vlažný" postoj padlo rozhodnutie o rozprave počas štrasburskej plenárky a v Bruseli si poslanci na podnet predsedu EP Antonia Tajaniho oboch zavraždených uctili minútou ticha.

Aktivity európskych ľudovcov a jej slovenských členov však nevyšli nazmar, čoho dôkazom je aj zostavenie osobitnej kontrolnej misie vyslanej europarlamentom na Slovensko vo štvrtok a piatok (8. a 9.3.), ako aj zriadenie Výboru pre finančné zločiny a daňové podvody (TAXE3), ktorý bude okrem iného pracovať aj na objasnení korupčných káuz, o ktorých písal zavraždený Kuciak.

Štefanec okrem toho povedal, že z doterajšieho vyšetrovania vyplynulo, že Kuciak pracoval na kauzách spojených s podvodmi v oblasti európskych dotácií na východe Slovenska, a preto z pozície europoslanca osloví Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý vyšetruje podvody poškodzujúce rozpočet EÚ a korupciu. "Chcem naplno využiť všetky kompetencie, ktoré sú v právomoci poslanca Európskeho parlamentu," dodal v tejto súvislosti Štefanec.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: VraždaIvan ŠtefanecEurópsky parlamentJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu