Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Krvavé tričká v uliciach Slovenska: VIDEO Krv sa objavila aj pred magistrátom v Košiciach

V Košiciach vyliali pred magistrátom krv Zobraziť galériu (2)
V Košiciach vyliali pred magistrátom krv (Zdroj: YouTube)

KOŠICE - Vo viacerých slovenských mestách sa v reakcii na aktuálnu situáciu v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky objavili "zakrvavené" tričká. Pred košický magistrát zase aktivisti vyliali umelú krv, videozáznam koluje po internete.

„Krvavé“ tričká s nápismi Nechcem späť 90. roky, Študenti spojte sa! či Nechcem ďalší krvavý pondelok sa objavili napríklad v Bratislave pred Úradom vlády SR, v podchode na Zochovej ulici či v Karlovej Vsi, na mieste, kde zahynul Róbert Remiáš. "Zaznamenali sme takýto prejav občianskeho aktivizmu. Ja ho istým spôsobom chápem, aj keď mi nie je úplne vlastný a možno je na hranici vkusu, ale situácia je veľmi vážna," povedala starostka bratislavskej Karlovej Vsi Dana Čahojová s tým, že aj toto odzrkadľuje pocity ľudí zo súčasnej situácie na Slovensku.

V Košiciach vyliali pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

„Udalosti, ktoré sa stali, znova oživujú v ľuďoch pocit bezmocnosti, beznádeje a sklamania. Opäť si mnohí z nás kladú otázky, komu a čomu sa dá dnes ešte veriť, na čo a na koho sa dá spoľahnúť,“ podotkla starostka. Banskobystrický magistrát zdôraznil, že brutálna smrť dvoch mladých ľudí zasiahla aj mesto pod Urpínom, ktorému nie je ľahostajné, čo sa v spoločnosti deje. Na druhej strane však formu, ktorú aktivisti zvolili, nepovažuje za vhodnú. Takto reagoval magistrát na tričká s nápisom Vox populi (Hlas ľudu).

"Domnievame sa, že "krvavé" tričká môžu v uliciach vzbudiť negatívne emócie a vybičovať deštruktívne vášne. Prihovárame sa za to, aby sa situácia upokojila a aby zvíťazil triezvy a racionálny pohľad na vec. Takto demonštrovaný postoj môže byť kontraproduktívny, môže situáciu vyhrotiť a vyvolať presný opak toho, čo aktivisti chceli vo svojom prirodzenom postoji povedať," uvádza sa v stanovisku mesta, ktoré poskytla hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

"Sme presvedčení o tom, že páchateľov tejto ohavnej vraždy je potrebné čo najskôr vypátrať a postaviť pred spravodlivosť," zdôrazňuje sa v stanovisku. Rozvešané tričká majú byť iniciatívou "slobodne a nezávisle zorganizovaných ľudí," ktorí sa rozhodli protestovať proti aktuálnym udalostiam spojených s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Pred schodisko pred košickým magistrátom zase vyliali aktivisti umelú krv. "Tragédiu, ktorá sa stala, treba čo najskôr vyšetriť. Aj všetci na magistráte sú nešťastní z toho, čo sa stalo. Nikto by nemal túto tragédiu takto cynicky zneužívať," uviedol košický primátor Richard Raši.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: KrvMagistrátKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu