Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matečná podáva trestné oznámenie: Kvôli Nicholsonovej skolaboval môj otec

Ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná (vľavo) počas brífingu Zobraziť galériu (2)
Ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná (vľavo) počas brífingu (Zdroj: TASR - Adriána Hudecová )

POPRAD – Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná podáva trestné oznámenie na podpredsedníčku parlamentu Luciu Ďuriš Nicholsonovú (SaS). Oznámila to v utorok na brífingu v popradskej nemocnici, kde je v súčasnosti po kolapse hospitalizovaný jej otec.

Trestné oznámenie je reakciou na vyjadrenia predstaviteľov opozičnej strany Sloboda a Solidarita v posledných dňoch. Tí tvrdia, že podriadení na regionálnom odbore Slovenského pozemkového fondu (SPF) v Michalovciach v roku 2012 bývalú generálnu riaditeľku SPF, v súčasnosti ministerku pôdohospodárstva, Matečnú upozorňovali na nezákonné pôsobenie niektorých agrofiriem, aj s talianskym pozadím, na východe Slovenska. 

"Klamstvá pani podpredsedníčky Nicholsonovej spôsobili to, že môj otec skolaboval. Ja si svoju prácu naozaj vykonávam dlhodobo odborne a čestne a ak vás niekto krivo obviní, tak vaši blízki to znášajú najťažšie. Včera (pondelok 5.3.) som vyvrátila klamstvá pani Nicholsonovej a ľudsky som ju požiadala, aby sa mi ako žena žene ospravedlnila. Nestalo sa tak a dnes prišla opäť s ďalšími klamstvami a nekompetentnými vyjadreniami," komentovala ministerka. Podľa nej Ďuriš Nicholsonová neovláda základné princípy právneho štátu a vo svojich vyjadreniach vyzývala na porušenia zákona.

Ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Adriána Hudecová )

Matečná dodala, že SPF nemôže vypovedať nájomnú zmluvu len tak, ako sa mu zachce. Jednou z najdôležitejších podmienok na vypovedanie nájomnej zmluvy je neobhospodarovanie pôdy a neplatenie nájomného SPF. "Pod mojím vedením, ak sa išla akákoľvek nájomná zmluva vypovedať a určite aj iný generálny riaditeľ, sme si vždy vyžiadali písomné stanovisko právneho odboru. Nie je možné len tak od zmluvy odstúpiť, tak ako to prezentovala pani Nicholsonová. Listy, ktoré prišli, riešilo právne oddelenie, a ak to nenájde dôvod zmluvu vypovedať, tak každý generálny riaditeľ postupuje týmto spôsobom," objasnila Matečná. 

Vysvetlila tiež, že pravidlá na čerpanie eurofondov neurčuje Slovenská republika, určuje ich európska legislatíva a podľa nich sa všetky inštitúcie, ktoré prideľujú prostriedky, riadia, nevynímajúc platobnú agentúru. Podpredsedníčka parlamentu si podľa Matečnej absolútne neuvedomuje, že SPF nesupluje políciu, vyšetrovateľov, prokurátorov a ani sudcov. 

Vyjadrenia Ďuriš Nicholsonovej podľa ministerky špinia jej osobu, diskriminujú slušných ľudí a úradníkov a pošpinila nielen jej meno, ale aj meno Slovenskej národnej strany, ktorej je Matečná nominantkou. "My nemôžeme ustupovať ľuďom, ktorí nás špinia," reagovala ministerka na otázku, či v súvislosti s poslednými udalosťami neuvažuje o demisii. 

Gabriela Matečná

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: Gabriela MatečnáLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu