Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Všetci zadržaní Taliani sú na slobode: Gašpar odmieta skoršie varovania pred Kalábrijčanmi

Tibor Gašpar v pozadí Zobraziť galériu (3)
Tibor Gašpar v pozadí (Zdroj: Foto: TASR - Roman Hanc)

BRATISLAVA – Po rozsiahlej policajnej razii na východe Slovenska, o ktorej hovorila celá krajina, sú zadržaní muži na slobode. Policajný prezident Tibor Gašpar popiera tvrdenia, že by slovenská polícia alebo prokuratúra už v roku 2014 dostali varovania o skupine Kalábrijčanov zatknutých vo štvrtok (1.3.) na Slovensku. Reaguje tak na medializované informácie, podľa ktorých talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na túto skupinu.

"Vyšetrovateľ vo štvrtok (1.3.2018) zadržal 7 osôb ako podozrivé v zmysle Trestného poriadku. V zákonnej lehote 48 hodín, ktoré má k dispozícii, preveroval a zisťoval skutočnosti potrebné na vznesenie obvinenia. Po lehote 48 hodín boli osoby zo zadržania prepustené," potvrdili nám z Komunikačného oddelenia Prezídia Policajného zboru s tým, že bližšie informácie, aj na základe rozhodnutia dozorového prokurátora, poskytovať nebudú.

Prvá informácia o šiestich prepustených

V noci z piatka na sobotu polícia prepustili šiestich Talianov zo siedmich zadržaných. Mužov zadržali vo štvrtok na východe Slovenska v Michalovciach a v Trebišove v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ako informuje televízia Markíza, mužov mali prepustiť medzi 23-ťou a jednou hodinou v noci. Jeden zo zadržaných Sebastian Vadala bol práve v nemocnici, pretože v cele sa sťažoval na bolesti hrudníka. Tiež patrí k prepusteným. Lekári ho nehospitalizovali.   

Polícia pri rozsiahlej razii zadržala Antonina Vadalu (42), Sebastiana Vadalu (45), Bruna Vadalu (40), Diega Rodu (62), Antonia Rodu (58,) Pietra Catroppu. (26) a Pietra Catroppu. (54).

Všetci zadržaní Taliani sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: TASR - Roman Hanc)

Policjaný prezident Gašpar odmieta skoršie varovania Talianov pred Kalábrijčanmi 

"Podľa mojich doterajších informácií to nie je pravda," uviedol Gašpar vo videu na profile slovenskej polície na sociálnej sieti. Generálna prokuratúra podľa neho nedisponuje žiadnym dožiadaním ani žiadnou poskytnutou informáciou. "Z našich policajných databáz a medzinárodnej policajnej spolupráce máme niekoľko činností a súčinností s talianskymi zložkami, ale všetky sme iniciovali my," zdôraznil Gašpar s tým, že boli to práve talianske zložky, ktoré niektoré žiadosti zo slovenskej strany vybavovali "veľmi pomaly a obsažne veľmi slabo."

 

Potvrdzovať to má fakt, že keď vyšetrovateľ žiadal urgentne od talianskej strany ešte vo februári 2014 informácie o niektorých osobách, medzi nimi aj o Diegovi Rodovi, odpoveď dostala slovenská strana až v októbri 2015. "Odpoveď bola veľmi jednoduchá. Dokonca k jednej osobe, ktorú dnes máme v zadržaní, nám bolo oznámené, že nedisponujú žiadnymi poznatkami vo svojich databázach," podotkol Gašpar s tým, že buď ich mali a ich neposkytli, alebo ich naozaj nemali. Výroky talianskych prokurátorov o varovaní považuje za zavádzajúce.

Agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroje z prostredia talianskej justície vo štvrtok (1.3.) informovala, že talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na skupinu Kalábrijčanov zatknutých tento týždeň na Slovensku. Bývalý taliansky prokurátor pre boj proti mafii Franco Roberti v piatok zase uviedol, že talianska prokuratúra varovala slovenské orgány pred "nebezpečným" rozšírením zločineckej skupiny 'Ndrangheta na Slovensko, napísala agentúra AP. "Varovali sme orgány v Bratislave, no bohužiaľ nás nebrali na vedomie," povedal Roberti pre taliansky rozhlas. 

Úrad sa zatiaľ odmieta vyjadriť

Vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie sa nebude Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v súčasnosti k prepusteniu Talianov v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky vyjadrovať. V sobotu to uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. V noci z piatka (2.3.) na sobotu prepustili minimálne šesť zo siedmich Talianov, ktorých zadržali v súvislosti s vraždou novinára Kuciaka a jeho snúbenice. Informoval o tom portál tvnoviny.sk

Podľa jeho informácii sa tak stalo medzi 23.00 h a 1.00 h, v čase, keď bol jeden zo zadržaných v nemocnici. Malo ísť o Sebastiana Vadalu, ktorý je tiež medzi prepustenými. V policajnej cele sa sťažoval na bolesti hrudníka, lekári na základe vyšetrení určili, že ho nehospitalizujú, uviedli tvnoviny.sk.

Dozorujúci prokurátor ÚŠP vydal už v stredu (28.2.) písomný pokyn, ktorým rozhodol, že Policajný zbor (PZ) SR môže poskytovať informácie médiám len po výslovnom súhlase dozorujúceho prokurátora v záujme ochrany osobnosti, osobných údajov svedkov a poškodených a aby sa nemaril priebeh vyšetrovania.

Týka sa to prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. "Pokyn bol expedovaný faxom a poštou všetkým expozitúram NAKA. Tlačová beseda (1.3.) prezidenta PZ Tibora Gašpara v Košiciach sa konala po predchádzajúcom súhlase a konzultácii s dozorujúcim prokurátorom," uviedla vtedy Tökölyová. Podľa jej slov vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor budú postupovať v zmysle Trestného poriadku.

Viac o téme: VraždaTibor GašparJán KuciakTalianska mafia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu