Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dvojnásobná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice rezonuje aj v Bruseli

Miroslav Mikolášik
Miroslav Mikolášik (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Téma dvojnásobnej úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej rezonuje aj v Bruseli. Europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že podobnú situáciu ešte za tri volebné v Bruseli nezažil.

"Vraždou Kuciaka a Kušnírovej sa zásadne zaoberá aj Európsky parlament, ktorý vyšle na Slovensko samostatnú monitorovaciu skupinu. Tá má preveriť zneužívanie európskych finančných zdrojov, ale aj, takpovediac, dohliadať na vyšetrovanie tohto ohavného činu," uviedol Mikolášik. "Takéto misie majú prístup na najvyššie miesta, čo určite využijú. K podobnému prípadu na Malte pristúpila Európska únia obdobne, teda vyslaním pracovnej monitorovacej skupiny," priblížil Mikolášik.

Podľa poslanca Európskeho parlamentu Ivana Štefanca (KDH) je príchod monitorovacej skupiny na Slovensko otázkou najbližších dní, presný termín uviesť nevedel. Vyslanie misie má podľa Štefanca za úlohu podporiť dôveru verejnosti v to, že bude dvojnásobná vražda dôsledne preverená a páchatelia potrestaní.

"Táto misia má tiež ukázať bežným ľudom, že sme súčasťou štruktúr Európskej únie," dodal a doplnil, že vládny Smer-SD by mal čo najskôr vyvodiť politické dôsledky svojho zlyhania. "Stále trváme na stanovisku, že premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal vyvodiť politickú zodpovednosť, pretože nemá morálne právo byť vo svojej funkcii," uzavrel Štefanec. Po novom vznikne v rámci Európskeho parlamentu aj výbor, ktorý sa bude zaoberať finančnými trestnými činmi, daňovými únikmi či vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Jedným z prvých cieľov nového výboru bude práve vyšetrovanie káuz, ktorým sa venoval zavraždený novinár Kuciak.

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára. Pre vraždu už odstúpil aj minister kultúry Marek Maďarič. Do vyšetrenia prípadu sa vzdali svojich funkcií tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň a štátna radkyňa Mária Trošková. Ich mená sa totiž vyskytovali v článku, na ktorom Kuciak pracoval.

Viac o téme: VraždaBruselMiroslav MikolášikJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu