Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štefanec: Vražda Jána Kuciaka presahuje hranice Slovenska

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) si v stredu - na úvod plenárneho zasadnutia v Bruseli - minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) v tejto súvislosti upozornil, že tento zločin predstavuje priamy útok na slobodu slova a má presah aj mimo hranice Slovenska.

Štefanec pripomenul, že vraždu odsúdili aj hlavní lídri Európskej ľudovej strany (EPP), najdôležitejšej celoeurópskej politickej skupiny vrátane predsedu EP Antonia Tajaniho, predsedu eurokomisie Jeana-Clauda Junckera a šéfa frakcie EPP v Európskom parlamente Manfreda Webera.

"Podľa dostupných informácií pracoval novinár na reportáži o prepojení talianskeho organizovaného zločinu so slovenskými firmami a nitky tohto prípadu siahajú až k vládnym špičkám a strane Smer-SD," uviedol Štefanec, ktorý je v EP vedúcim šesťčlennej slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane. Podľa jeho slov to, čo sa stalo na Slovensku, nie je len vecou SR, ale vecou dodržiavania demokratických štandardov a vlády práva v celej Európskej únii.

"V Európskom parlamente si chceme obete uctiť nielen minútou ticha a vyhlásením, ktoré tento čin jednoznačne odsúdi, ale na ďalších schôdzach budeme otvorene hovoriť o tom, čo sa stalo a ako môžeme podobným tragédiám zabrániť," uviedol. Zároveň vyzval slovenskú vládu a vyšetrovacie orgány, aby sa namiesto nedôstojného divadla s prezentáciou bankoviek venovali dôkladnému vyšetreniu tohto prípadu a nápravy pošramotenej povesti Slovenska.

Viac o téme: VraždaIvan ŠtefanecJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu