Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Filmy, ktoré musíte vidieť na Artfilme

Die Welle Zobraziť galériu (2)
Die Welle

Okrem súťažných sekcií ponúkne 16. ročník MFF Artfilm aj niekoľko informatívnych sekcií.

Panoráma

Snaží sa ponúknuť to najlepšie, čo za uplynulý rok vzniklo v svetovej kinematografii. Návštevníkom festivalu prináša tituly, ktoré patria do kategórie "musíte vidieť" - ak chcete mať prehľad o tom, čo sa vo svete filmu aktuálne deje.

Alexandra (2007)

,,Hoci to určite poprie, Alexandra je za roky najpriamejším politickým dielom Alexandra Sokurova," píše v recenzii na čečenskú vojnovú drámu magazín Variety. Ako dodáva, hoci Sokurov nezaznamenáva žiadne boje, ukazuje vojnu takú, aká je - brutálna, ničivá a ohavná. Príbeh starej mamy, ktorá navštívi svojho syna na čečenskom fronte sa vlani uchádzal o Zlatú palmu na festivale v Cannes. Hlavnú úlohu si zahrala dnes už 81-ročná operná speváčka Galina Višnevskaja, vdova po Mstislavovi Rostropovičovi, slávnom ruskom violončelistovi a dirigentovi.

Mladý nemecký režisér Dennis Gansel dokazuje svojou tvorbou, že vie nakrútiť nielen komerčnú komédiu pre tínedžerov (Baby to chcú tiež... ale poriadne, 2001) ale tiež spoločensky oveľa závažnejšie diela, ako napríklad Napola - Hitlerova elita (2004). Jeho najnovší film Die Welle (2008) získal nedávno v silnej konkurencii Bronzovú nemeckú filmovú cenu pre tretí najlepší film roka a Frederick Lau na rovnakých cenách vyhral v kategórii herec vo vedľajšej úlohe. Die Welle je adaptáciou populárneho románu Todda Strassera, napísaného na základe skutočného sociologického experimentu. Stredoškolský učiteľ Rainer Wenger sa podujme na zvláštny pokus. V rámci neho chce počas jedného týždňa ukázať študentom v praxi, čo znamená diktatúra. Žiaci sa však do svojich rolí vžijú viac ako čakal a keď chce experiment zrušiť, je už príliš neskoro.

K najzaujímavejším súčasným mexickým režisérom patrí Carlos Reygadas. Artfilm ponúkne hneď dva jeho filmy (druhým je snímka Japón v sekcii Filmy z fondu Huberta Ballsa). Stellet Licht (2007) je príbehom z kresťanskej komunity Mennonitov. Ženatý muž sa zamiluje do inej ženy. Stellet Licht bol mexickým národným kandidátom na Oscara za najlepší cudzojazyčný film, na minuloročnom festivale v Cannes získal Cenu poroty a na konte má okolo dvadsiatky ďalších cien z celého sveta.

Sekcia predstaví aj turecký film Egg (2007) režiséra Semiha Kaplanoglua, príbeh básnika Yusufa, ktorý sa po smrti matky po rokoch vracia do svojho rodiska. Snímka získala ceny na festivaloch v Antalayi, Sarajeve, Bangkoku, Istanbule alebo vo Valdivii v Chile.

Koprodukčný francúzsky film Julia (2007) režiséra Ericka Zoncu je príbehom alkoholičky Julie. Jedného dňa dostane šialený nápad - unesie chlapca, čím chce získať výkupné 2 milióny dolárov. Snímka, ktorá sa inšpirovala filmom Gloria amerického režiséra Johna Cassavetesa a uchádzala sa tiež v Berlíne o Zlatého medveďa,  je hereckým koncertom Tildy Swinton.

Nový čínsky film

Filmy, ktoré musíte vidieť
Zobraziť galériu (2)
Artfilm sa každoročne snaží detailnejšie priblížiť aktuálne dianie v niektorej z národných kinematografií. Vlani svojim návštevníkom ponúkol prehliadku zameranú na súčasný ruský film. Tento rok sa v sekcii Nový čínsky film zameria na diela z bohatej kinematografie Číny. Ponúkne filmy (aj kontroverzné), ktoré v posledných niekoľkých rokoch zarezonovali vo svete.

Mladú generáciu čínskych režisérov zastupuje v tejto sekcii aj Jia Zhangke so svojím filmom The World (2004). Režisér sa v roku 1993 kvôli štúdiu na univerzite presťahoval zo severnej Číny do Pekingu. Tam raz za ním jeho rodičia cestovali 12 hodín vlakom a potom sa šli spoločne pozrieť do vtedy novootvoreného World Parku na predmestí čínskej metropoly. Tu si mohli pozrieť 109 zmenšených replík svetových monumentov ako egyptské pyramídy, Biely dom alebo Eiffelovu vežu. ,,Bolo to, akoby sme cestu okolo sveta absolvovali za jeden deň," spomína režisér, pre ktorého bol tento zážitok začiatkom uvažovania nad filmom The World. Snímka, ktorú vybrali do hlavnej súťaže festivalu v Benátkach získala režisérovi Cenu kritiky z festivalu v Sao Paule a torontskí filmoví kritici ju vyhlásili za najlepší cudzojazyčný film roka. V sekcii Filmy fondu Huberta Balsa uvedie Artfilm aj ďalšiu snímku tohoto režiséra - Platform (2000). (Vlani bol Jia Zhangke na Artfilme zastúpený snímkou Still Life (2006) ocenenou Zlatým levom na festivale v Benátkach).

The Postmodern Life of My Aunt (2006) režisérky Ann Hui (patrí ku generácii označovanej ako Hongkongská nová vlna) je drámou s prvkami komédie, ktorej hlavná hrdinka, šesťdesiatročná Ye Rutang, zisťuje, že v Šanghaji, kde žije, už nestíha kráčať s dobou a dôverčivosť nie je v tomto prostredí príliš užitočnou vlastnosťou. Herečka Siqin Gaowa získala za rolu v tomto filme cenu na Hong Kong Film Awards a film, ktorý mal tiež niekoľko ďalších nominácií (vrátane kategórií najlepší film, réžia a scenár) tu získal aj cenu za najlepšiu hudbu. Hongkongskí filmoví kritici zase okrem herečky ocenili aj režisérku a The Postmodern Life of My Aunt vyhlásili za film roka.

Summer Palace (2006) mal svetovú premiéru v súťaži festivalu v Cannes, napriek tomu, že na to nedostal oficiálne povolenie Číny. You Hong prichádza z vidieka do Pekingu na univerzitu. Okrem sveta veľkomesta tu spoznáva aj svet sexuálnej neviazanosti a experimentov. Vášnivý vzťah, ktorý hrdinka nadviaže so spolužiakom Zhou Weiom sa odohráva na pozadí demonštrácií za demokraciu a slobodu a následnej krvavej masakry na Námestí nebeského pokoja. Búrlivé udalosti nakoniec dvojicu odlúčia. Nájdu k sebe ešte cestu? Režisér Lou Ye a  producent filmu Nai An kvôli tomu, že film uviedli v Cannes bez povolenia cenzorského úradu, dostali zákaz nakrútiť nový film 5 rokov.

Filmy fondu Huberta Balsa, MFF Rotterdam

Pred dvadsiatim rokmi vznikol na počesť zakladajúceho riaditeľa MFF Rotterdam fond, ktorý podporuje filmárov z rozvíjajúcich sa krajín. Artfilm premietne vybrané filmy, ktoré fond v minulosti podporil. Z mnohých režisérov, ktorí boli v čase podpory fondom ešte len začínajúcimi tvorcami, sú dnes renomovaní filmári a odnášajú si ceny z významných festivalov.

Ocenenia pre najlepší film z festivalov v Mons, Leedse, Annonay či cenu FIPRESCI zo Sofie si odniesol film Occident (2002), celovečrný debut rumunského režiséra Cristiana Mungiu, ktorý bude tento rok predsedom hlavnej poroty MFF Artfilm. Trpkú komédiu, v ktorej sa navzájom prepletajú tri príbehy s niekoľkými alternatívnymi koncami videlo v Rumunsku 65-tisíc divákov. Priemerná návštevnosť amerických blockbusterov je tu pritom o 20 - tisíc ľudí nižšia.

Výnimočným filmom je aj debut mexického režiséra Carlosa Reygadasa Japón (2002). Príbeh maliara v stredných rokoch unaveného životom, ktorý odchádza do kaňonu, kde sa chce pripraviť na samovraždu. Tu sa uchýli k starej vdove. Na udeľovaní mexických národných filmových cien Ariel Awards sa Japón stal najlepším debutom a Reygadas si odniesol aj cenu za scenár. Na festivale v Cannes získal Japón Zlatú kameru - zvláštnu zmienku. Ako najlepší debut ho ocenili tiež novinári aj na festivaloch v Edinburghu či Havane. V Štokholme získal zase cenu divákov. V sekcii Panoráma ponúkne Artfilm aj zatiaľ posledný Reygadasov film Stellet Licht (2007), ovenčený Cenou poroty z minuloročného festivalu v Cannes.

Francúzsko - mauretánsky film Heremakono (2002) režiséra Abderrahmanea Sissaka, absolventa moskovského VGIK-u, zastupuje na festivale kinematografiu Afriky. Za ,,jedinečé poetické zobrazenie emocionálnych a vtipných komplikácií, ktoré môžu nastať v jednoduchom živote" získal cenu FIPRESCI v sekcii Un Certain Regard na festivale v Cannes a odmenili ho aj poroty v Buenos Aires či Gijóne.

Dokumentárne filmy

Sekcia, ktorá chce nadviazať na silnú dokumentaristickú tradíciu na Slovensku a ukázať, aké dokumentárne filmy sa nakrúcajú vo svete.

Fascinujúci portrét novej zjednocujúcej sa Európy ponúka vo svojom filme Corridor 8 (2007) mladý bulharský výtvarník a filmár Boris Despodov. Len nedávno, koncom apríla, získal cenu HBO pre mladý filmársky objav na festivale Hot Docs v Toronte. "Naša porota pravdepodobne vytvorila nový rekord v tom, ako rýchlo sme sa zhodli. Všetci sme okamžite súhlasili. Tento film je oslnivý, veselý, osvietený a neodolateľný," citovala vyhlásenie poroty bulharská stránka news.bg. Corridor 8 rozpráva o masívnom infraštruktúrnom projekte, ktorý má spojiť tri krajiny - Bulharsko, Macedónsko a Albánsko. Na železničný a cestný systém, ktorý má spojiť Čierne a Jadranské more a buduje sa už vyše desať rokov, vyčlenila Európska únia milióny eur. Pokrok vo výstavbe však tomu vôbec nenasvedčuje.

Zvlášť v katolíckom Poľsku citlivou témou využitia ľudského tela po smrti na vedecké účely sa vo svojom filme Istnienie (2007) zaoberá poľský dokumentarista Marcin Koszalka. Na pomoc si zobral dnes už osemdesiatročného známeho divadelného herca z Krakova Jerzyho Nowaka. Ten chce spolu s režisérom, ešte predtým, ako sa rozhodne venovať svoje telo po smrti na vedecké účely, zistiť, čo to znamená v praxi. Dojímavý a ľudský príbeh získal cenu publika na festivale dokumentárnych filmov v Krakove.

Nemecký dokument režisérky Cateriny Woj The Bittner Case (2006) odhaľuje pozadie tragickej udalosti, ktorá sa odohrala vo východonemeckom Cottbuse. Telíčko šesťročného Dennisa Bittnera našli dva a pol roka po smrti v mrazničke a jeho rodičov pre podozrenie z vraždy zatkli. Kde sa stala chyba? Prečo bol malý Dennis zanedbaný a podvyživený? Nesú vinu len rodičia? Alebo zlyhali aj inštitúcie? Režisérka citlivo hľadá odpovede na tieto otázky. Popri rozhovoroch s rodičmi, ktorí majú okrem Dennisa deväť ďalších detí, využíva aj ich výpovede spred súdu či lekárske správy.

Študentské filmy

Minuloročná medzinárodná súťaž študentských filmov (Na ceste / On the road) sa premení tento rok na nesúťažnú prehliadku prác študentov zo slovenských a českých filmových škôl. V troch premietacích blokoch predstaví festival filmy z pražskej FAMU, zlínskej VOŠF, bratislavskej VŠMU a iných škôl. Výber zahŕňa približne dvadsať filmov najrôznejšieho druhu od fikcie, cez animáciu až po dokument.
Program spestrí zopár diel zahraničných študentov, pôsobiacich na Slovensku alebo v Českej republike, respektíve filmov, vyrobených v koprodukcii so školami v týchto krajinách. Za zmienku stojí napríklad vizuálne pútavý film Utópia fínskeho kameramana a režiséra Miko Kamunena, ktorý má za sebou účasť na festivale vo fínskom Tampere alebo novozélandský film Cargo režiséra Leo Woodheada vyrobený v spolupráci s pražskou FAMU, s účasťou na festivaloch v Benátkach či New Yorku.

Late Night Show

Obľúbená festivalová sekcia, ktorá ponúka provokatívne a často extravagantné snímky. 

Tento rok predstaví slovenským divákom a návštevníkom festivalu napríklad film Lou Reed's Berlin (2007) - pohľad na koncert známeho hudobníka očami režiséra Juliana Schnabela. Ako herec sa na Artfilme predstaví americký režisér Quentin Tarantino. Zahral si v japonskom remaku talianskeho westernu Django - Sukiyaki Western Django (2007) kontroverzného režiséra Takashi Miikeho. Priaznivcov výstredných snímok poteší aj indonézsky hororový film noir Kala (2007) mladého režiséra Joka Anwara, ktorého sme mali možnosť na Artfilme osobne privítať v roku 2006.

Zvláštne uvedenie

,,Shine A Light (2008) môže byť najintímnejším dokumentárnym filmom, aký kedy nakrútili o živom rokenrolovom koncerte," napísal americký filmový kritik Roger Ebert o dokumente amerického režiséra Martina Scorseseho, ktorý nakrútil o kapele Rolling Stones. Tá, ako priznal, mala na jeho tvorbu istý vplyv. Na dokumente, ktorý zaznamenáva dva koncerty kapely v newyorskom Beacon Theatre (s kapacitou do 3000 ľudí) spolupracoval Scorsese s viacerými kameramanmi, ktorí buď Oscara získali alebo naň boli nominovaní. Hosťami koncertov boli Christina Aguilera, bluesman Buddy Guy a Jack White z formácie White Stripes. Scorsese vo filme využíva aj archívne materiály.

Retrospektíva Tonina Guerru

Federico Fellini, Michelangelo Antonioni či Andrej Tarkovskij - to sú režiséri, s ktorými spolupracoval legendárny taliansky scenárista Tonino Guerra.  Organizátori  pripravili menšiu retrospektívu filmov Tonina Guerru, ktorá ponúkne šesť menej známych diel, na ktorých sa tento scenárista podieľal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu