Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Modrý anjel prinesie víťaznému režisérovi 15 tisíc euro

Modry anjel
Modry anjel

Tohtoročný MFF Artfilm ponúkne tri súťažné sekcie. Tou hlavnou je Medzinárodná súťaž hraných filmov. Ďalšou sekciou je Panoráma východu a Súťaž krátkych filmov.

Medzinárodná súťaž hraných filmov

Sekcia reaguje na aktuálne filmové dianie a reprezentuje to najzaujímavejšie, čo mladí filmári nakrútili za uplynulý rok. Tento rok budú v sekcii zastúpené kinematografie rôznych krajín Európy, Ázie alebo USA. Kvalitu vybraných filmov podčiarkuje aj množstvo ocenení, ktoré už získali na veľkých svetových festivaloch. Hlavnou cenou je Modrý anjel spojený s finančnou prémiou 15 - tisíc euro pre režiséra víťazného filmu.

Súťaž bola otvorená všetkým celovečerným filmom, ktoré vznikli po 1. januári 2007. Účasť na Artfilme prisľúbili viacerí tvorcovia súťažných filmov. Z Bosny a Hercegoviny príde režisér Srdjan Vuletić, ktorý uvedie svoj film It´s Hard To Be Nice (2007). Film rozpráva príbeh taxikára, ktorý chce kvôli manželke a malému dieťaťu zmeniť svoj život. Ľudia pohybujúci sa za hranicou zákona, ktorí ho obklopujú a priatelia sa s ním, mu však jeho snahu nijako neuľahčia. Protagonista Saša Petrović si získal srdce Sarajeva. Doslovne. Na MFF Sarajevo mu udelili cenu Heart of Sarajevo.

Snímka bola tohtoročným národným kandidátom Bosny a Hercegoviny na Oscara pre najlepší cudzojazyčný film.   Víťaznou trofejou z festivalu v Rotterdame, ktorý je známy podporou inovatívnych diel sa hrdí malajzijský film Flower in the Pocket (2007) režiséra Liewa Seng Tata. Jednoduchý portrét dvoch malých chlapcov, ktorí vyrastajú bez matky a otec sa im nevenuje, zaujme svojou bezprostrednosťou,  nádhernými obrazmi a výbornými hereckými výkonmi detských protagonistov. Režisér svoj film uvedie na festivale osobne. Voyeuristickú drámu Nothing Personal (2007) nakrútila ruská režisérka Larisa Sadilova.

Získala za ňu cenu FIPRESCI na MFF v Moskve. Porotcovia film prirovnali k Hitchcockovmu Vertigu. Nothing Personal rozpráva o ženatom detektívovi, ktorý vďaka tajne nainštalovaným kamerám sleduje dve ženy, do jednej z nich sa zamiluje a drsne zasiahne do jej života. Režisérka festival navštívi spolu s producentom filmu Rustamom Achadovom. Celovečerné hrané filmy bude hodnotiť päťčlenná medzinárodná porota.

Účasť v nej už potvrdili rumunský režisér Cristian Mungiu, režisér najlepšieho európskeho filmu minulého roka a držiteľ Zlatej palmy z festivalu v Cannes 2007 alebo macedónska herečka Labina Mitevska, známa z filmu Pred dažďom či zo Samotarov Davida Ondříčka a Petra Zelenku. Slovensko v porote zastúpi herec Marián Labuda, ktorý vlani na Artfilme získal cenu Hercova misia.

 

Panoráma východu

Celovečerné hrané filmy z regiónu strednej a východnej Európy súťažia medzi sebou v sekcii Panoráma východu. Štáty, ktoré majú spoločné nielen geografickú blízkosť alebo podobnú minulosť, ešte stále nedostávajú veľký priestor na svetových festivaloch, a len málokedy v slovenskej kinodistribúcii. Práve preto chce Artfilm návštevníkom festivalu priblížiť kontext, ktorého by slovenská kinematografia mala byť súčasťou.

Cena Panoráma východu je spojená s finančnou prémiou 7 - tisíc euro pre režiséra víťazného filmu. Okrem toho, že Labina Mitevska zasadne v hlavnej porote Artfilmu, objaví sa na festivale aj v macedónskom filme svojej sestry Teony Strugar Mitevskej I Am From Titov Veles (2007). Zvláštny príbeh troch sestier zasadený do súčasného Macedónska sa premietal aj na festivale v Berlíne a z prehliadky v Sarajeve si odniesol Zvláštnu cenu poroty. Sloganom filmu je: ,,Keď žijete pre druhých, čo vám zostane po tom, ako odídu?" Strugar Mitevska tvrdí, že tento film je podľa nej o konci národa.

,,Identita sa už nespája s miestom narodenia alebo pôvodom, ľudia jej definíciu hľadajú sami v sebe." Ďalším z hostí Artfilmu bude tento rok nezávislý srbský filmár Želimir Žilnik. Tvorca známy svojím kritickým postojom k bývalému režimu a následne aj k Slobodanovi Miloševičovi sa presávil už koncom šesťdesiatych rokov filmom Rani radovi (1969). Za obraz následkov invázie sovietskych vojsk na územie bývalého Československa získal na MFF v Berlíne Zlatého medveďa.

Artfilm ponúkne najnovší Žilnikov film Kenedi Is Getting Married (2007), polodokumentárny príbeh mladého Kennediho, ktorý sa potrebuje zbaviť dlhov. Ako najjednoduchšie riešenie vidí sobáš s nemeckým gayom, ktorého náhodou stretne. Lenže veci sa nečakane skomplikujú. Súčasný ukrajinský film zastúpi na festivale snímka Las Meninas (2008), celovečerný debut vizuálneho umelca Ihora Podolchaka. Experimentálna snímka viac než na príbehu stavia na divákovom vnímaní a jeho zmysloch. Las Meninas je avantgardným portrétom rodiny, ktorú terorizuje chorý syn.

 

Súťaž krátkych filmov

Patrí k najpestrejším súčastiam Artfilmu. Ponúka filmy najrôznejších žánrov. Diela filmových profesionálov sa tu konfrontujú s prácami študentov filmových škôl. Zastúpení sú aj slovenskí tvorcovia. Cena je spojená s finančnou prémiou 5 - tisíc euro pre režiséra víťazného filmu.

Artfilm ponúkne najlepší španielsky krátky film minulého roka Salvador (r. Abdelatif Hwidar), nemeckú snímku Bende Sira (r. Ismet Erguen), ktorá vlani na festivale v Locarne získala cenu Eastman Kodak alebo americko - britský animovaný príbeh Yours Truly (r. Osbert Parker), ocenený na festivale v Chicagu. Slovensko zastúpi  animátorka Ivana Šebestová alebo Marián Tutoky. Artfilm aj tento rok udelí osobitné festivalové ocenenia Hercova misia - Actor's Mission Award za herecký prínos, a Zlatá kamera za mimoriadny prínos filmovému umeniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu