Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hostia Artfilmu netrápia organizátorov špeciálnymi požiadavkami

Ani srbská herečka Mirjana Karanovičová nechcela, aby si s jej jedlom robili starosti.
Ani srbská herečka Mirjana Karanovičová nechcela, aby si s jej jedlom robili starosti. (Zdroj: ČTK)

TRENČIANSKE TEPLICE - Hostia filmového festivalu Artfilm netrápia organizátorov špeciálnymi požiadavkami, ako to zvyknú hviezdy populárnej hudby. ČTK to prezradili organizátori.

Personál hotela Most slávy však pripravuje špeciálne menu pre vegánov, vegetariánov i moslimov, ktorí od 22. do 30. júna navštívia festival v Trenčianskych Tepliciach.

Ani srbská herečka Mirjana Karanovičová nechcela, aby si s jej jedlom robili starosti. Mäso a vajíčka pritom prestala jesť pred 15 rokmi z praktických dôvodov. "V Srbsku prevládala mäsová kuchyňa, ako čevabčiči, pleskavica, no ja som už od detstva som mäso veľmi neobľubovala," povedala ČTK herečka, známa z Kusturicových filmov.

V súčasnosti sa päťdesiatnička cíti úžasne, možno aj mladšie. Receptom však podľa nej nie je iba vylúčiť mäso. "Podstatné je robiť to, čo vás robí šťastným a spokojným," dodala Karanovičová, ktorá si na festival prišla po cenu Hercova misia.

Cez víkend pre ňu v hoteli pripravili ovocný šalát, zdobený melónom a mätovými lístkami. Potom obedovala zeleninový vývar a anglickú zeleninu s varenými zemiakmi a pomarančový košík a mrkvovým šalátom a medom.

"Už pri predjedle povedala, že pokojne mohla aj toho lososa zjesť, žiadne starosti s ňou nie sú," pochvaľoval si šéfkuchár Ivan Štefula z hotela Most slávy, pred ktorým umelci preberajú festivalové ceny.

Ostatní festivaloví hostia, napríklad iránsky režisér Džafar Panahí, český herec Pavel Landovský, či hudobný skladateľ Varhan Orchestrovič Bauer si zatiaľ pochutnávali na bohatom menu. Ako predjedlo mali syrové guľky, plnené vlašskými orechmi a slivkami s údeným lososom a pomarančovou omáčkou. Potom im ponúkli brokolicovú polievku, miešané filé z hovädzej sviečkovej a kuracích pŕs na omáčke zo zeleného korenia s kroketami a palacinku s tvarohom a višňovou omáčkou.

Inak majú umelci, medzi ktorých o niekoľko dní pribudne poľský režisér Roman Polanski, či francúzska herečka Isabelle Huppertová, podľa zakladateľa festivalu Petra Hledíka len také požiadavky, ktoré vyplývajú zo snahy žiť zdravo. Základom je preto mať v kuchyni dostatok čerstvého ovocia a zeleniny.

"Catherine Deneuveová, keď prišla neskoro v noci, tak si priala ako večeru pár hráškov a tri varené mrkvy, ešte snáď karfiol, a to všetko na olivovom oleji," spomenul si Hledík, ktorý má na starosti udeľovanie cien. Podľa neho sú filmové hviezdy na rozdiel od hudobníkov, ktorým musia často organizátori zháňať značkové nápoje a jedlá aj za hranicami, oveľa disciplinovanejšie. "Čím väčšia osobnosť, čím známejšie meno, tým profesionálnejší a skromnejší človek," uzavrel Hledík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu