Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súťažná prehliadka PANORÁMA VÝCHODU

Srbskú drámu Zajtra ráno (Sutra ujutru) nakrútil režisér Oleg Novković. Na snímke Nada Sargin a Rada Tomovič
Srbskú drámu Zajtra ráno (Sutra ujutru) nakrútil režisér Oleg Novković. Na snímke Nada Sargin a Rada Tomovič

PANORÁMA VÝCHODU - EASTERN PANORAMA je súťažná prehliadka filmov z krajín Východnej a Strednej Európy. Trojčlenná medzinárodná porota určí víťaza, ktorý si z tohtoročného XV. MFF Artfilm odnesie cenu Eastern Panorama Award, spojenú s finančnou prémiou vo výške 7000 eur.

V programe prehliadky je desiatka filmových diel z Arménska, Azerbajdžanu, Chorvátska, Kazachstanu, Kirgizska, Litvy, Macedónska, Rumunska, Ruska, Srbska a Ukrajiny.

Dráma Olega Safaralijeva Zbohom, južné mesto (Proschhaj, juzhnyj gorod) v azerbajdžansko-ruskej koprodukcii vznikla podľa scenára Rustama Ibragimbekova (Biele slnko púšte, Urga, Oklamaní slnkom). Je pohľadom na dramatické premeny mesta Baku po páde sovietskeho impéria. S úspechom ju uviedol tohtoročný filmový festival v Berlíne.

Na festivale ruských filmov v Soči ale i na rotterdamskom filmovom festivale vzbudila pozornosť dráma režisérky Jekateriny Grochovskej Človek bez návratu (Chelovek bezvozvratnyj), zobrazujúca súčasný život typickej rodiny z malého provinčného mesta pri Volge. V hlavnej ženskej role účinkuje kyjevská herečka Galina Jovovič, matka svetoznámej Milly Jovovič.

Filmový festival v Rotterdame uviedol aj snímku Bolí to? - Prvá balkánska Dogma (Boli li? Prvata balkanska dogma) macedónskej scenáristky a režisérky Anety Lesnikovskej, žijúcej v Holandsku. V „pravdivom filme o nepravdivej udalosti“ režisérka presvedčí svojich priateľov, že z nich urobí filmové hviezdy a dôsledne dokumentuje, čo všetko sú schopní urobiť a obetovať kvôli túžbe po sláve. Srbskú drámu Zajtra ráno (Sutra ujutru) nakrútil režisér Oleg Novković v produkcii herca Lazara Ristovského (Underground, Casino Royale). Po dvanástich rokoch sa Nenad vracia domov z Kanady, navštíviť rodičov, priateľov i staré lásky. Snímka vlani získala Grand Prix a cenu FIPRESCI na Festivale mladého európskeho filmu v Cottbuse.

Aj ukrajinský dlhometrážny hraný debut režisérky Evy Neymann Pri rieke (U reki), úspešne uvedený na festivale v Rotterdame, sa odohráva v súčasnosti. Zachytáva deň v živote matky a dcéry. Za námet poslúžili poviedky Friedricha Gorensteina (scenárista Tarkovského Solarisu).

Ako som prežil koniec sveta (Comment j'ai fêté la fin du monde), rumunsko-francúzsky koprodukčný film režiséra Catalina Mutulescu, si odniesol cenu NHK z tohtoročného festivalu Sundance. Počas posledného roka komunistického Ceausescovho režimu v Rumunsku sa odohráva príbeh sedemnásťročnej Evy, ktorú trest za poškodenie diktátorovej busty privedie až k rozhodnutiu emigrovať. Jej sedemročný brat Lalalilu sa rozhodne Ceausescovi pomstiť. Spolu so spolužiakmi pripravia plán na atentát...

Dvadsaťšesťročná arménska filmárka Maria Saakijanová nakrútila drámu Maják (Majak) v arménsko-ruskej koprodukcii ako svoj celovečerný debut. Lena sa vracia do rodného mestečka na Kaukaze a namiesto toho, aby z vojnou ohrozovaného územia zachránila starých rodičov, sama tam uviazne. V role jej starej matky účinkuje legendárna Sofiko Čiaureli, dcéra režiséra Michaila Čiaureliho, známa z filmov Farba granátového jablka, Ašik Kerib (oba v réžii Sergeja Paradžanova), Melódie Verijskej štvrte či Strom želaní. Maják uviedli o.i. na festivaloch v Jerevane, Moskve, Sofii či Rotterdame. Kazašsko-kirgizský film Vtáky raja (Raiskie Ptitzy) scenáristickej a režisérskej dvojice Talgat Asyrankulov - Gaziz Nasyrov o adeptke žurnalistiky, ktorá sa počas práce na reportáži z pohraničného mesta pridá ku gangu pašerákov, má za sebou úspešné uvedenie na festivaloch v Moskve, Baku, Dušanbe, Belehrade aj Wiesbadene.

Filmy litovskej režisérky Laily Pakalniny uvádzajú aj festivaly v Berlíne, Benátkach, Oberhausene, Lisabone či Denveri. Komediálna dráma Rukojemník (Kilnieks) o sedemročnom chlapcovi, ktorý dobrovoľne zostane ako rukojemník v unesenom lietadle a nadviaže s únoscom (Branko Završan, známy z Oscarom oceneného filmu Krajina nikoho) svojrázny vzťah, mala medzinárodnú premiéru vlani na festivale v Locarne.

Experimentálne poňatá dráma bosnianskeho scenáristu, režiséra a strihača Faruka Lončarevića Mama a ocko (Mama i tata) je jeho dlhometrážnym hraným debutom. Odohráva sa v súčasnom Sarajeve. Keď starý muž utrpel mozgovú porážku, rozhodla sa jeho manželka vymaniť z područia tradičnej mužskej nadradenosti. Lenže ocko má problémy s vyjadrovaním, nie s fyzickou silou. Film, ktorý rúca mýtus o mierumilovnej pokojnej starobe, videlo publikum na festivaloch v Los Angeles, New Yorku.

Prehliadka PANORÁMA VÝCHODU – EASTERN PANORAMA uvedie filmy:


1/ Rusko / Azerbajdžan - Zbohom, južné mesto (Proschhaj, juzhnyj gorod), Oleg Safaralijev, 90'

2/ Rusko - Človek bez návratu (Chelovek bezvozvratnyj), Katya Grochovskaja, 104'

3/ Macedónsko - Bolí to? - Prvá balkánska Dogma (Boli li? Prvata balkanska dogma), r. Aneta Lesnikovska, 100'

4/ Srbsko - Zajtra ráno (Sutra ujutru), Oleg Novkovic, 84'

5/ Ukrajina - Pri rieke (U reki), r. Eva Neymann, 84'

6/ Rumunsko / Francúzsko - Ako som prežil koniec sveta (Comment j'ai fêté la fin du monde), Catalin Mitulescu, 106'

7/ Arménsko / Rusko – Maják (Majak), Maria Saakyan, 80'

8/ Kazachstan / Kirgizsko - Vtáky raja (Raiskie Ptitzy), Talgat Asyrankulov, Gaziz Nasyrov, 75'

9/ Litva – Rukojemník (Kilnieks), Laila Pakalnina, 74'

10/ Chorvátsko - Mama a ocko (Mama i tata), r. Faruk Lončarević, 65'
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu