Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Art Film Fest 2015 sa začína už tento piatok

Art Film Fest 2015 sa začína už tento piatok
Art Film Fest 2015 sa začína už tento piatok (Zdroj: Art Film Fest)

Osemdňový filmový sviatok čaká na návštevníkov 23. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa začína už v piatok 19. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Festival oficiálne otvorí slávnostný ceremoniál, ale prvé filmy sú pre návštevníkov pripravené už od v piatkového popoludnia.

Tohtoročný program má 13 sekcií, z ktorých sú dve súťažné. O hlavné ceny Art Film Festu - Modrých anjelov - sa bude uchádzať 11 snímok z rôznych kútov sveta v Medzinárodnej súťaži hraných filmov, a aj 36 titulov v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov.

„Ocenenia, hoc aj z prestížnych prehliadok, nie sú tým najdôležitejším argumentom pre zaradenie do súťažného výberu. Som rád, že väčšina vybraných filmov má v centre svojho príbehu mladého človeka. Čo je však dôležité, hoci sa títo mladí protagonisti nachádzajú v odlišných časových, sociálnych, ale aj ľudských súradniciach, jedno im je vlastné – túžba presadiť sa v „nespravodlivom“ svete, objaviť lásku alebo priateľstvo a získať nádej pre lepší život,“ pomenoval spoločného menovateľa súťažných snímok riaditeľ Art Film Festu a zostavovateľ Súťaže hraných filmov Peter Nágel.

O nových laureátoch Modrých anjelov rozhodne päťčlenná porota v zložení: talianska filmová kurátorka Laura Aimone, kazašský režisér ocenený Modrým anjelom za najlepší film v roku 2013, Emir Bajgazin, český režisér a pedagóg na FAMU Václav Kadrnka, rakúska filmová a divadelná režisérka Tina Leisch a maďarský režisér Gyula Nemes. Porotu krátkych filmov tvoria: lotyšská filmová teoretička Anna Veilande-Kustikova, riaditeľ festivalu krátkych filmov v Nórsku Per Fikse a ruský filmár a dramaturg Michail Železnikov.

Art Film Fest aj tento raz udelí osobnostiam strieborného plátna cenu Hercova misia za ich mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Vo Festivalovom parku vlastnoručne pripevnia mosadzné plakety so svojim menom noví laureáti ocenenia. V sobotu 20. júna držiteľka piatich Českých levov, Aňa Geislerová a na záver festivalu zavíta do Trenčianskych Teplíc jeden z najvýraznejších slovenských hercov, ktorý rovnako ako doma prerazil aj v zahraničí – Juraj Kukura.

Cenou Zlatá kamera Art Film Fest tento rok ocení počas otváracieho ceremoniálu dvorného kameramana Juraja Jakubiska – Jána Ďuriša.

Art Film Fest prichystal pre návštevníkov 23. ročníka 125 snímok z 50 krajín, z ktorých bude 84 dlhometrážnych a 41 krátkych a stredometrážnych. Už tradične nebudú chýbať snímky ocenené na slávnych svetových festivaloch v Cannes, Berlíne, Sundance či Benátkach a ani domáce novinky. Do festivalového diania sa vrátia obľúbené premietania pod holým nebom v Kinematografe v Trenčíne.

Na divákov 23. ročníka čakajú divákmi obľúbené sekcie Okolo sveta, Európske zákutia, Slovenská sezóna, Láska a anarchia, Prísľuby z východu, Nočná prehliadka, novinkami sú sekcie Focus: Ukrajina, Focus: American Indies a Krátke filmy špeciál: Window on Qatar.

Festival poskytne priestor aj trom verejným diskusiám – na aktuálne témy bezprostredne súvisiace so slovenskou kinematografiou: Žánrová absencia v slovenskej kinematografii (Áno alebo Nie), AUDIOVÍZIA.SK 2020 a Nový príbeh Európy.

V rámci odborného programu pre filmových profesionálov bude Art Film Fest aj tento rok hostiť pokračovanie medzinárodného workshopu dramaturgického vzdelávania MIDPOINT.

Festivaloví návštevníci budú okrem filmov žiť aj hudbou, a to každý večer už tradične v réžii hudobníka Oskara Rózsu vo Festivalovej kaviarni v Trenčianskych Tepliciach. Vystúpia slovenské kapely Lavagance a Bad Karma Boy, slovenská speváčka Jana Andevska, trio Talent Transport, česká speváčka Vladivojna La Chia a samotný Oskar Rózsa sa predstaví so svojim aktuálnym projektom Halgatogroov.

Filmové projekcie sa uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach v Kine Prameň a v Kursalone, v Trenčíne sa bude premietať v Cinemaxe, v RTVS ArtKine Metro, vo Festivalovom kine ODA - Posádkový klub a v Kinematografe.

Art Film Fest 2015 – 23. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava
Hlavní reklamní partneri: Slovenská pošta, Transpetrol, Tipos, Nadácia SPP, Slovnaft, Omnia Holding SE

Oficiálny prepravca: Hyundai
Reklamní partneri: Hotel Most Slávy, Omnia 2000, Omnia Motors, Omnia KLF
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Oficiálni dodávatelia: Moët, Stella Artois, Barzzuz, Mattoni, Gigacomputer, ad one, AVI Studio, Print Hall, Tuli, NAY Elektrodom, Old Herold
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, Star, Kam do mesta, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia - zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Asociácia slovenských filmových klubov, Slovanet, Penzión Baske, Contest, Esterle&Esterle, Kinoservis, Cinemax, lampART, ProtoWay – www.neodcp.com , Kursalon Trenčianske Teplice, Spicybrown, Hotel Panoráma, Trenčiansky samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva, Francúzsky inštitút na Slovensku, České centrum, Národné centrum Alexandra Dovženka, Midpoint

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu