Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Japonský animák aj čínsky triler prinesú na plátna Art Film Festu Prísľuby z Východu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Art Film Fest)

Nový animovaný film slávneho japonského štúdia, cenami ovenčená čínska dráma, japonský triler národného oscarového nominanta, ale aj dokument o histórii indonézskeho akčného filmu prinesú na festivalové plátna Art Film Festu od 19. do 26. júna 2015 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne Prísľuby z Východu. Na divákov čakajú filmové novinky plné emócií, napätia, ale aj fantázie a humoru.

Vstupenky na Art film fest sú k dispozícií na PREDPREDAJ.SK.

„Je to výborný pocit, keď vás po filme 'odchytávajú' diváci a pochvaľujú si silný
a zároveň relaxačný efekt filmu, chcú vedieť viac o východoázijskej kinematografii, prípadne sa posťažujú, prečo takéto filmy nie sú v kinách bežné," povedali Kristína Aschenbrennerová a Adrián Žiška, ktorí zostavujú sekciu Prísľuby z Východu pre Art Film Fest už po šiestykrát. „Aj tento rok sme pri výbere kládli dôraz na prienik diváckej obľúbenosti a uznania filmovej kritiky v krajinách svojho pôvodu,“ dodali.

Sekciou sa podľa nich tento rok najvýraznejšie tiahne téma rodičov a detí.

Nakrútená podľa skutočných udalostí, čínska dráma Srdiečko / Dearest ponúka nielen príbeh únosu chlapca a jeho zúfalého hľadania rozvedenými rodičmi, ale prekračuje chápanie dobrých rodičov a zlých únoscov a upriamuje pozornosť na pravidlá čínskej spoločnosti a politiku jedného dieťaťa. V snímke exceluje v Číne milovaný komik Huang Bo a populárna hongkonská herečka Vicky Zhao Wei, ktorú v jej domovine ovenčili za výkon Cenou hongkonských filmových kritikov aj prestížnym tunajším ocenením Zlatý kôň, a uznanie získala aj na Londýnskom filmovom festivale.

Do hľadania nezvestnej dcéry sa v japonskom trilere Svet Kanako / World of Kanako pustí jej otec, bývalý policajný detektív. Najnovší film uznávaného japonského tvorcu Tetsuya Nakashimu, ktorého snímka Confessions bola v roku 2011 národným nominantom na Oscara, je nekompromisnou satiricko-kritickou sondou do vnútra súčasnej japonskej premodernizovanej spoločnosti a prechádzkou temnými zákutiami duše mladej Kanako.

Po prvý raz sa v Prísľuboch z Východu predstaví animovaný film. Leto s Marnie / When Marnie Was There je prvým filmom vyprodukovaným legendárnym japonským štúdiom Ghibli po odchode jeho zakladateľov do dôchodku a od ohlásenej tvorivej pauzy po Príbehu princeznej Kaguya. Nový kúzelný príbeh 12-ročnej Anny, ktorú pre zdravotné problémy rodičia pošlú na leto na vidiek, kde sa zoznámi so záhadnou Marnie z vilky v zálive, môže byť zase na dlhú dobu aj posledným filmom slávneho štúdia.

Svoju premiéru v sekcii si tento rok odbije aj dokumentárny film. Garuda / The Spirit Within prevedie divákov históriou indonézskeho akčného filmu: od prvého indonézskeho celovečerného filmu The Magic Monkey z roku 1926, akciou nabitej adaptácie ľudového príbehu, až po akčné opusy Garetha Evansa Prepadovka a Prepadovka 2, ktoré uviedol aj Art Film Fest v rokoch 2013 a 2014 a ktoré sú považované za vrchol akčného žánru v súčasnosti. Divákom sa naskytne jedinečná šanca vzhliadnuť aj raritné zábery zo starých akčných filmov, vrátane miestnych Jamesov Bondov zo 60. rokov či zapálených lokálnych Bruceov Lee 70. rokov.

Zástupca taiwanskej kinematografie už tradične prinesie odľahčujúci humor. Ten v Operácii Sun Yat-Sen / Meeting Dr. Sun pramení z absurdného nápadu. Partia študentov sa rozhodne vyriešiť svoje finančné problémy tým, že ukradne zabudnutú bronzovú sochu zakladateľa modernej Čínskej republiky a predá ju do šrotu. Po sérii filmov ospevujúcich Taiwan, jeho dobrosrdečných a vždy usmiatych obyvateľov, táto komédia s úsmevom podkopáva základy jeho existencie.

Festivalové projekcie AFF sa tradične uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach v Kine Prameň a v Kursalóne, v Trenčíne sa bude premietať v Cinemaxe, v ArtKine Metro a vo Festivalovom kine ODA - Posádkovom klube.

Art Film Fest 2015 – 23. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín

Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.

Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Hlavní reklamní partneri: Slovenská pošta, SLOVNAFT, Transpetrol, AquaCity Poprad, cestovná kancelária HydrotourOficiálny prepravca: Hyundai
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Oficiálni dodávatelia: Moët, Stella Artois, Mattoni, Gigacomputer, Barzzuz, ad one, Print Hall, Dendra, Tuli
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, Star, Kam do mesta, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia - zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Asociácia slovenských filmových klubov

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu