Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rasizmus, drogy a nezvládnuteľná mládež. Nový britský film ukáže ešte viac

Black Pond - family on bridge Zobraziť galériu (3)
Black Pond - family on bridge (Zdroj: PR)

Avantgardná, novátorská, zaujímavá a plná nových talentov. Taká je dnes kinematografia Spojeného kráľovstva.

Blížiaci sa 20. ročník Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna 2012 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, zaostrí v sekcii Focus: Nový britský film aj na problémovú anglickú mládež či zločinnosť na predmestiach Londýna. A nahliadne aj do nepríjemných situácií, ktoré sa odohrávajú za stenami malebných tehlových domov.

„Kým v nedávnej minulosti bola kinematografia Británie známa najmä vďaka režisérskym menám ako Ken Loach, Mike Leigh či Stephen Frears, tak od konca 90. rokov sa do popredia dostáva nová, mladá generácia filmárov,“ vysvetľuje zostavovateľ sekcie Daniel Vadocký.

Na vzorke siedmich filmov bude mať divák Art Film Festu možnosť objaviť žánrovú pestrosť súčasnej britskej kinematografie.

Zastúpenie v sekcii bude mať aj typická sociálna dráma v snímke Takéto je Anglicko/This Is England režiséra Shanea Meadowsa, ktorý patrí do TOP stovky najvplyvnejších osobností britského umenia.

Zobrazuje príbeh z obdobia 80. rokov o 12-ročnom Shaunovi, ktorý pochádza z chudobných pomerov a v škole je šikanovaný. Jedného dňa sa zoznámi so skupinkou starších skinheadov a spoločne s nimi zaháľa, húli trávu a pácha menšie zločiny. Svet sa na chvíľu zdá byť pre Shauna bezstarostný.

Film sa vracia do thatcherovského Anglicka s vysokou nezamestnanosťou, vzrastajúcim rasizmom aj novým nacionalistickým cítením. A patrí medzi najdôležitejšie britské filmy nového milénia.

Jedným z najväčších ťahákov sekcie je aj režijný debut známeho britského herca Paddyho Considinea Tyranosaurus/ Tyrannosaur, ktorý vychádza z jeho úspešného krátkeho filmu Celkom ako pes/ Dog Altogether, uvedeného na Art Film Feste v Súťaži krátkych filmov v roku 2008.

Nová snímka rozpráva príbeh o úbohých existenciách – o Josephovi a Hannah, ktorí sa zoznámia po krčmovej bitke v charitatívnom obchode. Na prvý pohľad príjemná Hannah však ukrýva ešte hrozivejšiu životnú skutočnosť ako Joseph. Títo dvaja nešťastníci si začnú rozumieť a stanú sa jeden druhému oporou. Otázkou však ostáva, ako dlho bude trvať, kým sa hnev a agresia obrátia proti nim samotným. V hlavnej úlohe sa zaskvie v súčasnosti najlepší britský herec Peter Mullan.

Snímka získala cenu BAFTA pre najlepší britský debut, aj cenu za réžiu na najprestížnejšom festivale nezávislého filmu v Sundance.

Film, ktorý diváka po skončení zachená bez slov - tak možno opísať snímku Musíme si pohovoriť o Kevinovi/We Need to Talk About Kevin režisérky Lynne Ramsay, v ktorej triumfuje oscarová herečka Tilda Swinton.

Po masakre na škole sa jej policajt spýta: „Kedy ste si uvedomili, že váš potomok je časovaná bomba?“ Eva v prevedení slávnej herečky vnímala takéto znamenia ešte skôr, ako sa jej syn Kevin narodil. Už ako nemluvňa sa vyhýbal objatiam a hneď ako vedel rozprávať, oznámil svojej matke, že ju nenávidí. Výkon Tildy Swinton v snímke, ktorá retrospektívne skúma problematický vzťah matky a jej nezvládateľného syna, patrí v jej bohatej hereckej kariére k tým najlepším.

Emotívna snímka vyhrala cenu za najlepší film na Londýnskom filmovom festivale, bola nominovaná za najlepšiu réžiu na cenách BAFTA a dostala sa aj do súťažného výberu o Zlatú palmu v Cannes

Hoci téma drog a zločinnosti na predmestí Londýna neznie príliš originálne, v réžijnom debute Erana Creevyho Shifty, ktorý je inšpirovaný tínedžerskými zážitkami samotného režiséra, ide o viac než len typicky britskú prehliadku podivných existencií.

Snímka rozpráva príbeh Chrisa, ktorý sa vracia na miesto svojej mladosti, aby sa zúčastnil pripravovanej párty. Spolu s ním sa stávame svedkami 24-hodinovej "zásobovacej" cesty dílera Shiftyho. V jednom prípade však zle odhadne situáciu a všetko sa zrazu zvrtne proti nemu.

Film získal nomináciu na cenu BAFTA a kladné ohlasy u britskej kritiky.

Festivaloví diváci sa dočkajú v sekcii Nový britský film aj jedného z najbrutálnejších filmov v artovej kinematografii vôbec a zároveň jedného z najlepších hororov minulého roku. Zoznam smrti/ Kill List od režiséra Bena Wheatleyho je neobyčajnou zmesou rodinnej drámy, akčného thrilleru o nájomných vrahoch a desivého psychologického hororu.

Film Čierny rybník/ Black Pond je tiež absolútne ojedinelým zjavom na britskej scéne, ktorý nakrútila dvojica mladíkov Tom Kingsley a Will Sharpe. Suchým a čiernym humorom naplnený film rozpráva príbeh o rodine odsúdenej za vraždu, ktorú nespáchala.

Fanúšikovia komédiu si prídu na svoje pri kriminálnej komédii Pomáhať a chrániť/The Guard

o pašerákoch drog a naivných írskych policajtoch. Snímka získala nominácie na Zlatý glóbus a cenu BAFTA ako aj množstvo ďalších významných cien zo svetových festivalov.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu